Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα αστυνομικοί που έκαναν σωματικές έρευνες σε απόκρυφα σημεία διαδηλωτών

Οι διαδηλωτές είχαν συλληφθεί για «διέγερση σε ανυπακοή» επειδή μοίραζαν φυλλάδια την περίοδο του κορωνοϊού - Κρίθηκαν αθώοι από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης

Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης έστειλε στον εισαγγελέα αντίγραφα πρακτικών δίκης διαδηλωτών μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν συλληφθεί επειδή μοίραζαν φυλλάδια καλώντας σε συγκέντρωση την περίοδο του κορωνοϊού, το Νοέμβριο του 2020. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων νωρίς το απόγευμα ζήτησε να διερευνηθεί για ποιόν λόγο αστυνομικοί που τους έλεγξαν όταν συνελήφθησαν τους υπέβαλαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο ακόμη και σε απόκρυφα σημεία του σώματός τους. Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σωματικού ελέγχου αποκάλυψαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της δίκης τους με την κατηγορία της «διέγερσης σε ανυπακοή» στην οποία κρίθηκαν αθώοι.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και γι' αυτό η υπόθεσή τους εξετάστηκε από το Εφετείο, είχαν συλληφθεί λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου καθώς συμμετείχαν σε εκστρατεία της παράταξής τους εν όψει της πορείας που οργανωνόταν παρά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, αποκάλυψαν στις απολογίες τους πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αστυνομικοί τούς υπέβαλαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο.

«Μας έγινε σωματικός έλεγχος με την πρόφαση ότι κάνουν έρευνα αν έχουμε ναρκωτικά. Ήταν εξευτελιστικό. Σκύψαμε και μας έκαναν έλεγχο γυμνούς», είπε απολογούμενος ένας διαδηλωτής. «Μας πέταξαν τα πράγματα σε ένα βρώμικο τραπέζι και μας ανάγκασαν να ξεγυμνωθούμε», είπε διαδηλώτρια. Ένας εκ των κατηγορουμένων, δικηγόρος στο επάγγελμα, είπε πως ο ίδιος δεν υποβλήθηκε στον συγκεκριμένο έλεγχο επειδή αντέδρασε.

Με αφορμή όσα περιέγραψαν για τον σωματικό έλεγχο οι κατηγορούμενοι, η εισαγγελέας της έδρας αντεισαγγελέας Εφετών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, διαπίστωσε πως στην έκθεση σωματικού ελέγχου δεν γίνεται αναφορά στο αδίκημα της κατοχής ναρκωτικών ούτε στον τρόπο με τον οποίο υπέβαλαν σε έλεγχο τους συλληφθέντες. Γι' αυτό στην πρότασή της για αθώωση των κατηγορουμένων ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα και να εξετάσει εάν έχουν τελεστεί αδικήματα από τους αστυνομικούς. «Προκύπτουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας και η πρότασή της έγινε δεκτή, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και τα πρακτικά θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.

Για την ουσία της υπόθεσης οι κατηγορούμενοι τόνισαν πως η εκστρατεία τους επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του συστήματος υγείας που κατά την άποψή τους αποδυνάμωνε η κυβερνητική πολιτική και ότι οι ίδιοι όταν μοίραζαν φυλλάδια τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, σε αντίθεση με τις συνθήκες μεταγωγής τους στην αστυνομία με ένα περιπολικό και κράτησής του σε κελιά με πολλά άτομα.