Skip to main content

Στο ΥΜΑΘ οι εκπαιδευτικοί για την κατάργηση τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ

Οι συγκεντρωμένοι έχουν αναρτήσει πανό έξω από το ΥΜΑΘ, κρατούν σημαίες της ΟΛΜΕ και μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί, μέλη των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην κατάργηση ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ αλλά και ομάδων προσανατολισμού των Γενικών Λυκείων.

Οι συγκεντρωμένοι έχουν αναρτήσει πανό, κρατούν σημαίες της ΟΛΜΕ και μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών αναμένεται να γίνουν δεκτοί από την υφυπουργό, Κατερίνα Νοτοπούλου, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας, υπάρχουν 37 τμήματα ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης και 30 περίπου τμήματα στα Γενικά Λύκεια τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί, διότι θεωρούνται ολιγομελή. Ο ίδιος χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο, καθώς υποχρεώνει τους μαθητές είτε να αλλάξουν ειδικότητα είτε να αλλάξουν σχολείο, σκοτώνοντας τα όνειρο τους.

Στο ίδιο πνεύμα η αντιπρόεδρος της Δ ΕΛΜΕ, Ιωάννα Αγοράστη, τόνισε ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ουσιαστικά είναι τιμωρία για τα παιδιά και υποστήριξε πως είναι άμεση ανάγκη να εγκριθούν τα τμήματα ώστε να μην υποχρεώνουν οι μαθητές σε μετακινήσεις.

Ήδη, από χθες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Χορτιάτη, λόγω της κατάργησης τεσσάρων τμημάτων κατευθύνσεων στη Β και Γ Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ της χώρας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και καταλήψεις σχολείων από εκπαιδευτικούς φορείς, μαθητές και γονείς.

Ενδεικτικά, στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρού καταργείται ο τομέας Υγείας - Πρόνοιας και οι μαθητές θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου.