Skip to main content

Στρατηγικός εθνικός στόχος η εξάλειψη της ηπατίτιδας Β και C μέχρι το 2030

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Ενεργό συμμετοχή στον φιλόδοξο εθνικό στόχο για εξάλειψη μέχρι το 2030 της ηπατίτιδας Β και C, έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Η εμφάνιση των δύο τύπων ηπατίτιδας έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο εξακολουθούν να πλήττουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, παρότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για ύπουλη νόσο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν. Η ΕΕΜΗ οργανώνει φέτος πολύπλευρες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ιογενείς ηπατίτιδες με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου, με το φετινό μήνυμα να εστιάζει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή, αλλά και στην ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Γουλής, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ αρκεί ένα απλό τεστ, ώστε να γίνει η διάγνωση. «Δεν αρκούμαστε μόνο στη διάγνωση των ηπατιτίδων πλέον, έχουμε τη δυνατότητα και να τις αντιμετωπίζουμε. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα είναι μπροστά εδώ και πολλά χρόνια με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με τον οποίον έχουμε μειώσει σημαντικά τα ποσοστά των νέων διαγνώσεων στους νεότερους ανθρώπους κι αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία. Κι από την άλλη πλευρά, εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Μπορούμε να εκριζώσουμε ιό δίνοντας μία θεραπεία σύντομη, εύκολη στην ανοχή της και το πιο σημαντικό εξαιρετικά αποτελεσματική», ανέφερε.

Ο καθηγητής ανέφερε πως η χρόνια ηπατίτιδα Β πριν από 50 χρόνια αφορούσε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του πληθυσμού της χώρας. Από 1996 οπότε καθιερώθηκε ο εμβολιασμός επήλθε σημαντική μείωση του ποσοστού επιπολασμού της νόσου και σήμερα υπολογίζεται ότι η νόσος πλήττει περίπου 200.000 πολίτες κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, με τον αριθμό να βαίνει μειούμενος. Αντίστοιχα, για την ηπατίτιδα C εξέφρασε την εκτίμηση ότι αφορά 80 με 100 χιλιάδες πολίτες, αρκετοί από τους οποίους, όπως είπε, έχουν ήδη θεραπευτεί. «Ο στόχος ειδικά για την ηπατίτιδα C, όπως έχει τεθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μέσα σε λίγα χρόνια, μέχρι το 2030, να εκριζώσουμε τον ιό με φαρμακευτικό τρόπο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Ιατρικής», τόνισε ο κ. Γουλής, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι φιλόδοξος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον διατηρηθεί και ενισχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΜΗ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σινάκος, επισήμανε πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με χαμηλό επιπολασμό της νόσου. Ανέφερε πως δυστυχώς δεν υπάρχει εθνικό σύστημα επιτήρησης, όμως τα προβλεπτικά μοντέλα δίνουν στην επιστημονική κοινότητα μια αρκετά καλή εκτίμηση των χρόνιων λοιμώξεων, καθώς τα δεδομένα αντλούνται από ερευνητικές προσπάθειες, από ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών για την περίπτωση της ηπατίτιδας C, αλλά και από υπηρεσίες όπως από ΕΟΠΥΥ.

Δράσεις εν μέσω πανδημίας

Ο κ. Γουλής υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που είχε καταρτίσει εθνικό σχέδιο δράσης για την εξάλειψη της νόσου και το είχε θέσει σε εφαρμογή με ειδική επιτροπή. «Το πρόγραμμα πήγαινε πάρα πολύ καλά που ήρθε ο κορωνοϊός, οπότε χάσαμε τον βηματισμό μας. Τώρα πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα κι εκεί στοχεύουμε με τις παρεμβάσεις της εταιρείας μας, ώστε να επαναδραστηριοποιήσουμε τα προγράμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία, η εταιρεία δεν έμεινε ανενεργή, αλλά πραγματοποίησε στοχευμένες δράσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΜΗ, εδώ και έναν χρόνο υπάρχει συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στο οποίο προσέρχεται μεγάλος αριθμός ασθενών με ηπατίτιδα C. Για πρώτη φορά υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα που ονομάζεται «Τιτυός» και αφορά όλες τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, το οποίο στοχεύει στο να βρεθούν όλοι οι ασθενείς που εξυπηρετούν από τα προγράμματά του και εγκαίρως να ξεκινήσει η θεραπεία τους. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον σύλλογο Προμηθέας, ο οποίος αφορά ανθρώπους που πάσχουν από ηπατικά νοσήματα, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια ένα πρόγραμμα για την ανίχνευση της ηπατίτιδας C σε φυλακές, καθώς οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν υψηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Οι ασθενείς ανιχνεύονται, ξεκινά έγκαιρα η αντιμετώπιση με σημαντικά αποτελέσματα, ενώ πρόσφατα έγινε δυνατόν να χορηγείται προσωρινό ΑΜΚΑ σε όσους δεν έχουν, ώστε να θεραπευτούν.

Με κόκκινο και κίτρινο θα φωτιστούν οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα φωταγωγηθούν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γιώργου Ζογγολόπουλου» με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου - κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα, ενώ στις ίδιες αποχρώσεις ο δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το Σιντριβάνι της Ομόνοιας.

Image

Όπως ανέφερε ο κ. Σινάκος, ήδη «τρέχει» καμπάνια ενημέρωσης στα social media της ΕΕΜΗ, μέσω medical infographics για τις ηπατίτιδες Β και C, ενώ δημιουργήθηκε και podcast για τις ιογενείς ηπατίτιδες, στο οποίο ο πρόεδρος της εταιρείας απαντά σε καίρια ερωτήματα.