Skip to main content

Τα Σκόπια κατηγορούν την Ελλάδα για ενθάρρυνση της «απόδρασης»

Ασκεί κριτική στην Αθήνα, λέγοντας πως η συσσώρευση προσφύγων στα σύνορα ενθαρρύνει την την παράνομη μετανάστευση και χειροτερεύει τη μεταχείρισή τους

«Μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, μέσα από «παράνομα περάσματα», καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, σε διαδοχικά σχόλιά του στο Twitter.

Σε αυτά, ο κ. Πόποσκι κάνει λόγο για «ενθάρρυνση», ενώ, ασκώντας κριτική στην Αθήνα, υποστηρίζει πως η παρουσία περισσότερων μεταναστών και προσφύγων σε καταυλισμούς στα σύνορα ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση και χειροτερεύει τη μεταχείριση των ανθρώπων.

Τονίζει, δε, ότι μόνο μια ενωμένη και ανθρωπιστική απάντηση από την ΕΕ θα δώσει τη λύση, έτσι ώστε η παράνομη μετανάστευση να μην καταστεί καθημερινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες προέβησαν στην παραβίαση των συνόρων έπειτα από τη διανομή άγνωστης προέλευσης φυλλαδίου στα αραβικά, που μοιράστηκε στην Ειδομένη και το οποίο συνοδευόταν από σχετικό χάρτη.

Στο μεταξύ, τα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα από αφύλακτο σημείο ήταν περίπου 1.500. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της. 

«Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. 

Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε πως δεν υπάρχει αίτημα των Σκοπίων για επανεισδοχή των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα, υποστηρίζοντας πως «όταν γίνει, θα το εξετάσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως δεν γνωρίζει το δημοσίευμα του Reuters. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως το ζήτημα με τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Αθήνα, θα λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.