Τρίτη 7 Απριλίου 2020
x

ΤΑΓΙΑΝΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ


Ζυμώσεις για τη συσπείρωση της ιταλικής Κεντροδεξιάς ενόψει εκλογών στις 4 Μαρτίου - Μπροστά στις δημοσκοπήσεις το κίνημα των Πέντε Αστέρων

Η προσοχή εστιάζεται κατ΄αρχήν στο  κίνημα Πέντε Αστέρων. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του, και σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, δηλώνει: «Αν άλλες πολιτικές δυνάμεις θελήσουν να προσθέσουν ορισμένα προγραμματικά σημεία σε όσα έχουμε ήδη εγκρίνει,  ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, δεν έχουμε αντίρρηση». Τα «Πέντε Αστέρια» επιμένουν πάντως ότι αν κερδίσουν την εκλογική αναμέτρηση,  δεν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τις θέσεις και τα υπουργεία. Στην πρόθεση ψήφου, παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη με 27% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.  Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές πάντως, μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου δεν αποκλείεται μία συμμαχία με την «Λέγκα του Βορρά» ή και με το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι».

Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κόμμα του, «Φόρτσα Ιτάλια», φαίνεται να πείθει το 15,8% των Ιταλών. Η κεντροδεξιά συμμαχία στο σύνολό της αγγίζει όμως το 37,3% στην πρόθεση ψήφου.  Ο «πρώην Καβαλιέρε»επιθυμεί μια ενιαία φορολογική κλίμακα στο 23% και υπόσχεται, κατά συνέπεια, μείωση των φόρων. Ως νέο πρωθυπουργό προτείνει τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταϊάνι. Έστω και αν η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι δεν ενθουσιάζεται, ο Μπερλουσκόνι δεν αποθαρρύνεται και προσθέτει: «Έχω και άλλα δύο, δυνατά ονόματα για την πρωθυπουργία, αλλά δεν θέλω ακόμη να τα αποκαλύψω».

Η αγωνία του Ματέο Ρέντσι

Όσο για την κεντροαριστερά, στα γκάλοπ το «Δημοκρατικό Κόμμα» δεν ξεπερνά το 24%. Οι Ιταλοί, όπως φαίνεται, ταυτίζουν όλο και περισσότερο τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι με το πολιτικό παρελθόν της χώρας. Την περασμένη νύχτα ο Ρέντσι κατάφερε να οριστικοποιήσει τα ψηφοδέλτια του κόμματός του. Όμως η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση ήθελε να εξασφαλίσει περισσότερους υποψήφιους και δεν ενέκρινε την τελική σύνθεση.

Σύμφωνα με τον Τύπο, πάντως, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα που ο Ρέντσι  κατάφερε να πείσει να θέσει υποψηφιότητα με τους «Δημοκρατικούς», είναι ο συνδιευθυντής της εφημερίδας La Repubblica Tομάζο Τσέρνο. Για τον νυν πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αν από τις κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη πλειοψηφία, οι χαμηλοί τόνοι του θα χρησιμεύσουν για να αναζητηθεί μια ρεαλιστική λύση.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ