Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Συστήνεται μέσα στις επόμενες ημέρες Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της κατάστασης - Άμεσα η χρηματοδότηση της ΠΚΜ για τη συντήρηση των έργων

του Νίκου Αβουκάτου

Στην απόφαση άμεσης λήψης μιας σειράς μέτρων κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η λίμνη Κορώνεια.

Μετά από περίπου δύο ώρες συζήτησης, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στα παρακάτω μέτρα:

- Πρώτον, τη δημιουργία μιας μόνιμης Επιτροπής η οποία θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της κατάστασης της λίμνης Κορώνειας και με προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η απαράδεκτη κάτασταση, αλλά και την παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών των μέτρων.

- Δεύτερον, την άμεση χρηματοδότηση προκειμένου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορέσει να προχωρήσει στη συντήρηση των υφιστάμενων τεχνικών έργων και σε νέα προτεινόμενα έργα που θα προταθούν από την Επιτροπή.

- Τρίτον, την κατασκευή σταθμών βιολογικών καθαρισμών που χρειάζεται να γίνουν στην περιοχή και να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

- Τέταρτον, οι αγρότες θα πρέπει να βοηθηθούν και να προχωρήσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες για να μειωθεί η κατανάλωση του νερού.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Επιτροπή αυτή θα συσταθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, και θα απαρτίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Επιτροπή θα συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δεν είναι πολιτικό θέμα, δεν είναι κομματικό, και πρέπει όλοι να βρούμε λύση», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.

Όσον αφορά τα έργα που προέβλεπε το master plan, ο κ. Αραβώσης σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα και, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνουν επιπλέον ενέργειες.

«Άμεσα πρέπει να αποκαταστήσουμε όποια ζημιά έχει γίνει καθώς υπάρχει η παρακολούθηση της υπόθεσης αποκατάστασης της λίμνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ξεκαθάρισε ο κ. Αραβώσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας δήλωσε: «Ήταν μια καλή σύσκεψη. Το ουσιαστικό που ζητήσαμε ήταν να βρεθούν οι πόροι για τη συντήρηση των έργων. Συμφωνήσαμε και εμείς στη σύσταση της μόνιμης ομάδας παρακολούθησης και ότι πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν και νέα έργα για την προστασία του οικοσυστήματος.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης ο υφυπουργός Εσωτερικών(αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο αφανισμού της λίμνης.

«Στη σημερινη σύσκεψη πρόκειται να λάβουμε μέτρα. Είναι αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός όλων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων αλλά και η δέσμευση για την εφαρμογή τους για την ανατροπή αυτής της δύσκολης κατάστασης», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ