Skip to main content

Τετ α τετ Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια

Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των δύο αντρών βρέθηκαν τα δύο σχήματα που θα υποβοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Συνάντηση είχαν τη Δευτέρα το απόγευμα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την προώθηση των δυο σχημάτων που θα υποβοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Στο τραπέζι του διαλόγου ΤτΕ - ΥΠΟΙΚ βρέθηκε και το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) -το οποίο αφορά στην παροχή κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να μεταφερθούν σε Όχημα Διαχείρισης Ενεργητικού δάνεια συνολικού ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ-, καθώς και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη μεταφορά κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ (μαζί με μέρος της απαίτησης που προκύπτει από την αναβαλλόμενη φορολογία ύψους 7,4 δισ. ευρώ) σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού.

Τέλος, σημειώνεται πως η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σχεδίασε η JP Morgan έχει ήδη κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί αν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων.