Skip to main content

Από τη Θεσσαλία το πρώτο πανεπιστημιακό ελαιόλαδο με ισχυρισμό Υγείας

Το πανεπιστημιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «The Rector» αποτελεί το πρώτο με Ισχυρισμό Υγείας και έρχεται από τη Θεσσαλία.

Το πρώτο πανεπιστημιακό ελαιόλαδο με Ισχυρισμό Υγείας έρχεται από τη Θεσσαλία, ονομάζεται «The Rector» (Ο Πρύτανης) και φέρει τη σφραγίδα, την τεχνογνωσία και το κύρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μάλιστα, δεν πήρε τυχαία αυτό το όνομα, αφού οι δημιουργοί του ήθελαν να υπογραμμίσουν την στενή σχέση του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και να αναδείξουν την προοπτική του να καταλάβει ηγετική θέση στην διεθνή αγορά.

To premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «The Rector» παράγεται στους υπεραιωνόβιους ελαιώνες του Αγροκτήματος ΠΑΟΥ, που βρίσκονται στο Νότιο Πήλιο κοντά στο κεφαλοχώρι της Αργαλαστής. Το εν λόγω αγρόκτημα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που το διαχειρίζεται αποκλειστικά, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που σέβονται την ισορροπία του περιβάλλοντος και διασφαλίζουν την αειφορία.

Το ιδιαίτερο αυτό ελαιόλαδο φέρει Ισχυρισμό Υγείας λόγω της μεγάλης συγκέντρωσής του σε ωφέλιμες για τον οργανισμό πολυφαινόλες, γεγονός που το κατατάσσει στην διατροφική ελίτ των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως. Είναι μονοποικιλιακό, πολύ χαμηλής οξύτητας, από διαλεγμένες ελιές της γηγενούς ποικιλίας «Πηλίου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», που αλέθονται προσεκτικά και ψυχρά λίγες ώρες μετά το διάλεγμά τους με το χέρι.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό

Στόχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή ήταν να παράξει το πρώτο πανεπιστημιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας στον πρότυπο υπεραιωνόβιο ελαιώνα του και να διαχύσει την τεχνογνωσία αυτή στους καλλιεργητές του Πηλίου, δίνοντάς τους ευκαιρίες εξωστρέφειας και ανάπτυξης και συμβάλλοντας δραστικά στην ποιοτική αναβάθμιση όλο και περισσότερου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από αυτό που παράγεται στην περιοχή.

Η παραγωγή του από έναν καταξιωμένο φορέα έρευνας και εκπαίδευσης όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα βασικό στοιχείο καινοτομίας, καθώς διασφαλίζεται η εφαρμογή τεχνικών αιχμής και πρωτόκολλων αειφορίας, που αντανακλώνται άμεσα στην κορυφαία διατροφική ποιότητα και στην προστασία της υγείας που το «The Rector» προσφέρει.

Με τη Φύση σύμμαχο

Η ιδιαίτερη ποικιλία ελιάς της περιοχής, γνωστή σε όλο το κόσμο, κυρίως παράγεται για να φαγωθεί. Οι ξεχωριστές συνθήκες που επικρατούν εκεί και την κάνουν μοναδική οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει την περιοχή που καρπίζει, ανακηρύσσοντας την Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Τέτοιες ελιές, σε μια τέτοια γωνιά του Νότιου Πήλιου, κοντά στο κεφαλοχώρι της Αργαλαστής, απαρτίζουν τον ελαιώνα της πρώην μονής Αγ. Νικολάου, όπου βρίσκεται και το Αγρόκτημα ΠΑΟΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όταν η αναστύλωση του εγκαταλελειμμένου μοναστηριού ολοκληρώθηκε από το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο πολιτισμού που δημιουργήθηκε έλαμψε, ο «αγριεμένος» ελαιώνας που περιτριγυρίζει τα χτίσματα εδώ και αιώνες ζητούσε με τη σειρά του τη φροντίδα των ανθρώπων.

Με μεγάλη προσοχή στη διατήρηση της ισορροπίας του μικρόκοσμου κάθε λιόδεντρου, άρχισε μια επίπονη διαδικασία ανάπλασης που συνδυάζει με επιτυχία τις καλλιεργητικές παραδόσεις γενεών με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η επιστήμη και η έρευνα. Το προσεκτικό κλάδεμα, η αντιμετώπιση κάθε ζιζάνιου με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας χωρίς καθόλου χημικά, και των κανόνων της ίδιας της Φύσης πήρε χρόνια. Και οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν καρπούς, όπως και τα δέντρα του ελαιώνα που ανταποκρίθηκαν.

Στη Θεσσαλονίκη το πανεπιστημιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «The Rector» βρίσκεται ήδη στα ράφια του «Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης», στην Κομνηνών 12.