Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021
x

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 40-44 ΕΤΩΝ

Η σύσταση για τις εγκύους θα αλλάξει σε κάποιες μέρες και θα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας

Οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια από τον Ιούλιο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca από τον Ιούνιο. Διευκρίνισε ότι θα ανοίξουν τα ραντεβού προς το τέλος Μαΐου, άρα οι εμβολιασμοί σε αυτήν την περίπτωση τοποθετούνται μέσα στον Ιούνιο. Όπως πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες ανά πενταετία (35-39), (30-34) κλπ.

Για τις εγκύους

Για τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι μέχρι στιγμής η σύσταση είναι κάνουν εμβόλιο mRNA. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η σύσταση αυτή θα αλλάξει σε κάποιες μέρες και θα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο. Ανέφερε επίσης ότι αν μια γυναίκα επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο AstraZeneca, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού όταν ανοίξει η πλατφόρμα της ηλικιακής της ομάδας για όλα τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται για το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε ότι οι επιστήμονες έχουν απαντήσει πως όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. «Καταλαβαίνω την διστακτικότητα αλλά όπως και να έχει, ο πολίτης μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι αν κάποιος επιθυμεί να μεταφέρει νωρίτερα τη δεύτερη δόση AstraZeneca, από τις 11-12 εβδομάδες στις οκτώ, έχει τη δυνατότητα μέσα από το σύστημα.

Εμβολιασμοί παιδιών

Σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να κάνει άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στην δεύτερη δόση, είπε: «Θα απαντήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά η σύσταση του ΠΟΥ είναι πως η δεύτερη δόση πρέπει να είναι το ίδιο εμβόλιο με την πρώτη».

Ως προς τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 χρονών, είπε ότι υπάρχει πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί όταν υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ