Skip to main content

Θεοδωρικάκος: Να ψηφίσουν όλα τα κόμματα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο εισηγητής του σχεδίου νόμου από τη ΝΔ σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα»

«Η άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι εθνικό, πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας, και των τριακοσίων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό αφορά τόσο τα κόμματα τα οποία είχαν υποστηρίξει αντίστοιχη ρύθμιση το 2021 όσο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όλους τους βουλευτές προσωπικά. Είναι ευθύνη καθενός και καθεμιάς από εμάς να υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Από όλους. Και τους 300. Τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία». Ζήτησε από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να «ξεπεράσουν τείχη και αντιπαλότητες» καθώς «μιλάμε για την πατρίδα μας, κι ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα».

Ο εισηγητής της ΝΔ, τόνισε πως «αποτελεί έναν ισχυρό εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό συμβολισμό η επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ξεκινήσουμε το νομοθετικό έργο της νέας τετραετίας με αυτό το νομοσχέδιο που αίρει όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού». «Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των Ελλήνων της διασποράς, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τις χώρες στις οποίες ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα. Όπως ακριβώς αν βρίσκονταν στην πατρίδα», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «μετά τη διενέργεια δύο εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος και Ιούνιος 2023), κατά τις οποίες ψήφισαν από το εξωτερικό μόλις 18.000 Έλληνες, οι πολιτικές συνθήκες έχουν ωριμάσει» για την άρση των περιορισμών που τέθηκαν στον νόμο του 2021.

Όπως υπογράμμισε, στόχος «είναι η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκήσουν από τον τόπο διαμονής τους το εκλογικό δικαίωμά τους, κάτι δηλαδή που μπορεί να κάνουν εάν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην πατρίδα την ημέρα των εκλογών». Συνεπώς, «δεν υπάρχει καμία αλλοίωση του εκλογικού Σώματος, καθώς οι Έλληνες στους οποίους αφορά η συζητούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία έχουν δικαίωμα ψήφου και κανείς δεν μπορεί να φοβάται τους Έλληνες πολίτες, κανείς δεν επιτρέπεται να τους διαχωρίζει», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.