Skip to main content

ΘΕΣΓΑΛΑ: Μέσα στον Απρίλιο η απόφαση για την αίτηση υπαγωγής στο 106α

Εντός Απριλίου αναμένεται η απόφαση για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α – Σύμφωνες εμφανίστηκαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, που κατέθεσε στις 25 Ιανουαρίου, ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα.

Ο συνεταιρισμός μέχρι την έκδοση της απόφασης, η οποία αναμένεται σε 20 έως 30 ημέρες, θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό προσωρινή προστασία από τους πιστωτές του.

Όπως μεταφέρουν στη Voria. gr καλά πληροφορημένες πηγές, στη σημερινή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε  στο Πρωτοδικείο Λάρισας,  σύμφωνες εμφανίστηκαν οι πιστώτριες τράπεζες: Πειραιώς, Eurobank και Θεσσαλίας, αντιλαμβανόμενες πως η υπαγωγή του ΘΕΣγάλα στο άρθρο 106α  αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον συνεταιρισμό, του οποίου ο συνολικός δανεισμός υπολογίζεται περί τα 6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο ΘΕΣγαλα, έχει ανοίγματα σε γαλακτοπαραγωγούς και προμηθευτές, ενώ οφείλει δεδουλευμένα περίπου 130.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως κατά περίπτωση οι καθυστερημένες οφειλές προς τους εργαζόμενους κυμαίνονται από έναν έως δυο μήνες. Πλέον καταβάλλονται κάθε μήνα οι αποδοχές των εργαζομένων και στόχος είναι να καταβληθούν και τα οφειλόμενα.

Με την προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα, αυτό που επιδιώκει ο συνεταιρισμός είναι αφενός να κερδίσει χρόνο έναντι των πιστωτών του και αφετέρου να συνεχίσει την αναζήτηση επενδυτή ή τουλάχιστον να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό business plan.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έχουν συνάντηση οι δικηγόροι του ΘΕΣγάλα και των πιστωτριών τραπεζών με την Deloitte προκειμένου να καταρτίσουν το οριστικό επιχειρηματικό πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει ο συνεταιρισμός έτσι ώστε να εξυγιανθεί και να καταστεί βιώσιμος.  

Στο μεταξύ, στην παρούσα φάση έχουν παγώσει οι συζητήσεις με τους επενδυτές, καθώς προέχει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί παλαιότερα από τον Λαρισαίο βιομήχανο Ξενοφώντα Καντώνια της Cosmos Aluminium φέρεται να έχει αποσυρθεί.