Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Γραφάκος: Σε διαβούλευση από βδομάδα ο νέος ΕΣΔΑ

Σε δημόσια διαβούλευση βγαίνει την επόμενη εβδομάδα ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων - Παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), η ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, επεσήμανε ότι θεωρεί «πολύ σημαντικό θέμα τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος, ο οποίος γίνεται μέσα από τον δημόσιο διάλογο».

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γραφάκος, υπογράμμισε ότι «ο νέος σχεδιασμός έρχεται να αλλάξει αρκετά πράγματα, και κυρίως να μη θάβονται τα απορρίμματα. Η βασική του   φιλοσοφία είναι ζήτημα πολιτισμού, ζήτημα του περιβάλλοντος και βέβαια είναι ζήτημα που πρέπει να ξεκινήσει από κάθε σπίτι με την αυτονόητη διαδικασία της διαλογής στην πηγή».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «στόχος του εθνικού σχεδίου είναι πως η ταφή έχει προσδιοριστεί στο 10% το 2030 και όχι το 2035. Σχεδόν ολοκληρώνουμε τη διαδικασία. Το σχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση την επομένη εβδομάδα και θα έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των φορέων έγκαιρα. Συνεπώς, τα απορρίμματα θα πηγαίνουν σε ΜΕΑ, το υπόλειμμα θα  πηγαίνει για ενεργειακή αξιοποιήση και, τελικά, θα είναι μικρό το ποσοστό που θα καταλήγει σε ταφή».

«Για να αυξηθεί η ανακύκλωση πρέπει να έχουμε και ορθή διαχείριση των βιοποβλήτων. Με τον καφέ κάδο και τη συλλογή των υπολειμμάτων των τροφών θα αυξήσουμε τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Πιστευούμε ότι σύντομα θα ξεφύγουμε από τους ντροπιαστικούς αριθμούς στη διαχείριση αποβλήτων και ιδίως από τον ντροπιαστικό τρόπο ζωή, σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το κ. Γραφάκο, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αναμένεται να εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Αύγουστου και θα ισχύσει έως το 2030.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας–Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε ότι «έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Εκτός από τις ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, πληρώνουμε  και τεράστια ποσά σε πρόστιμα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο ΕΣΔΑ είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι «η ταφή των απορριμμάτων, η εικόνα της μη αξιοποίησής τους, τα τόσο χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, πρέπει επιτέλους να αναστραφούν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να τα πηγαίνει καλά, αλλά τα πηγαίνει πολύ λιγότερο καλά από όσο θα θέλαμε να τα πάει. Η ανακύκλωση στην πόλη βρίσκεται περίπου στο 22% και πρέπει να  αυξηθεί πάνω από το 50%». «Θέλουμε ενεργειακή αξιοποίηση και καφέ κάδο και κομποστοποίηση», είπε με έμφαση.

Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν αντιπεριφερειάρχες, οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) των τριών περιφερειών, δήμαρχοι και μέλη των ΔΣ των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ).