Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αναβάλλονται μεταγγίσεις σε θαλασσαιμικούς λόγω έλλειψης αίματος

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις θαλασσαιμικών ασθενών.

Τον κίνδυνο για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία από τις αναβολές δεκάδων μεταγγίσεων λόγω έλλειψης αίματος επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, μετά από σχετικό αίτημα του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας να αιμοδοτήσει όποιος θέλει και μπορεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, υπογραμμίζει την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, στα νοσοκομεία της οποίας μεταγγίζονται 350 πάσχοντες και απαιτούνται μηνιαίως 60 με 70 μονάδες αίματος και προσθέτει πως ανάλογα προβλήματα σημειώνονται και σε άλλες αιμοδοσίες της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως «πολλές φορές γίνονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με μικρότερη ποσότητα αίματος της κανονικής» και τονίζει πως «δυστυχώς ο κόσμος φοβάται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία  να δώσει αίμα λόγω κορωνοϊού. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες να επιλύσει το θέμα και όχι να παρακολουθεί ως θεατής την  καθημερινή αγωνία και τον κίνδυνο των μεταγγιζόμενων ασθενών. Θα μπορούσαν κινητές μονάδες αιμοδοσίας να προγραμματίζουν επισκέψεις για αιμοδοσία σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και αλλού. Εμείς καλούμε τους πολίτες να επισκέπτονται άφοβα τα νοσοκομεία να δώσουν αίμα» προσθέτει.