Skip to main content

SOS για τις ελλείψεις αίματος – Συναγερμός στις αιμοδοσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Όλες οι φιάλες αίματος που συλλέγονται θα περνούν από τη διαδικασία του μοριακού ελέγχου για και τον ιό του Δυτικού Νείλου 

Συναγερμός έχει σημάνει στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης καθώς τις τελευταίες ημέρες τα αποθέματα σε φιάλες αίματος έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι πρώτες ελλείψεις, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, παρατηρήθηκαν μέσα στον Αύγουστο όμως το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς όλο τον μήνα η προσέλευση στις αιμοδοσίες μειώθηκε σημαντικά, λόγω της απουσίας των αιμοδοτών σε διακοπές.  

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει καθώς πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο έχουν αξιολογηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας ως «επηρεαζόμενες» η «υψηλού κινδύνου» εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου

Η Ομάδα Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας, για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές καθορίζει ως :
 

«Επηρεαζόμενες» περιοχές τους Δήμους με καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό ΔΝ σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο 2023 και
«Υψηλού κινδύνου» περιοχές τους Δήμους χωρίς πρόσφατη καταγραφή περιστατικού σε άνθρωπο κατά τη δεδομένη στιγμή για την περίοδο 2023, οι οποίοι ωστόσο συνδυάζουν παράγοντες κινδύνου για επερχόμενη καταγραφή κρουσμάτων όπως π.χ εγγύτητα με επηρεαζόμενους Δήμους, γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα & δεδομένα επιτήρησης σε ζώα στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ των «επηρεαζόμενων» περιοχών είναι σχεδόν όλη η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι δήμοι: Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου – Μελά («υψηλού κινδύνου»), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, αλλά και όμορες περιφερειακές ενότητες, Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, με δήμους όπως η Νάουσα και η Σκύδρα να μπαίνουν στη ζώνη «υψηλού κινδύνου»

Ήδη φιάλες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη από την 4η Αυγούστου έχουν δεσμευτεί ενώ όλες οι φιάλες αίματος που συλλέγονται θα περνούν από τη διαδικασία του μοριακού ελέγχου και για τον ιό του Δυτικού Νείλου. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αίματος (ΕΚΕΑ) αποκλείονται από την αιμοδοσία για 28 ημέρες οι υποψήφιοι αιμοδότες μετά από την αποχώρηση τους από επηρεαζόμενες ή υψηλού κινδύνου περιοχές. 
Κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία, επισκέπτη, σε περιοχή επηρεαζόμενη ή υψηλού κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών). Άτομα που έχουν ιστορικό μόλυνσης από τον συγκεκριμένο, μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Υπομεταγγίσεις ασθενών με θαλασσαιμία 

Οι ελλείψεις αίματος από τις προαναφερόμενες αιτίες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, επισημαίνει στη Voria.gr ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις 15 Αυγούστου και μετά με αποτέλεσμα ασθενείς με Θαλασσαιμία να περιμένουν από 1-3 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις παραπάνω προκειμένου να πάρουν μία μονάδα αίματος, όταν ενδεδειγμένα για την θεραπεία τους απαιτούνται δύο. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα ψυγεία των αιμοδοσιών είναι σχεδόν άδεια. Βιώνουμε το πιο δύσκολο 10ήμερο καθώς ο κόσμος έλλειπε σε διακοπές και δεν γινόταν καθόλου εθελοντικές αιμοδοσίες ή εξορμήσεις από τα συνεργεία των νοσοκομείων. Ελπίζουμε ότι τις προσεχείς ημέρες που θα ξεκινήσουν οι εξορμήσεις των συνεργείων αιμοδοσίας η κατάσταση κάπως να βελτιωθεί», αναφέρει. 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι στις 3 Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος) μεταγγίζονται 350 ασθενείς. Για να καλυφθούν οι ανάγκες τους χρειάζονται περίπου 1200 φιάλες τον μήνα που μεταφράζεται σε 70 την ημέρα.

Η Διευθύντρια του Ιπποκρατείου, Παναγιώτα Χαλκιά, μιλώντας για τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφορικά με τη συλλογή αίματος εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς όπως αναφέρει στη Voria.gr από όλες τις φιάλες που συλλέχθηκαν και έγινε ο έλεγχος μόνο σε 4 εντοπίστηκε θετικό δείγμα του ιού. «Δεν αλλάζει κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε αίμα από τον αιμοδότη, απλά αυτό θα ελεγχθεί και για τον ιό του Δυτικού Νείλου».

Η ίδια επισημαίνει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να μην μείνει κανένας ασθενείς με Θαλασσαιμία αμετάγγιστος και προσθέτει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εξορμήσεις της κινητής μονάδας.