Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμένα από τις κατασκηνώσεις δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες

Οι συνοδοί που προβλέπονται από το πρόγραμμα δεν επαρκούν, ενώ κάποιοι αποχωρούν στη μέση της κατασκηνωτικής περιόδου

Εκτός των κατασκηνωτικών προγραμμάτων έμειναν φέτος δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες από τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έλλειψης συνοδών.

Μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τονίζουν ότι η αμοιβή που προβλέπεται για τους συνοδούς είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταπόκριση από εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι απολαβές που ορίζει το υπουργείο Εργασίας και διανέμει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) είναι μόλις 250 ευρώ για εννέα ημέρες, δηλαδή 0,93 ευρώ την ώρα, για μία δουλειά που έτσι κι αλλιώς είναι εποχιακή, αλλά και δύσκολη. Έτσι, πολλά παιδιά δεν μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους, ενώ και οι γονείς τους στερούνται τη μοναδική ευκαιρία που έχουν για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι άνθρωποι που προσλαμβάνονται δεν έχουν εμπειρία και εξειδίκευση, καθώς δεν προβλέπονται αντίστοιχα προσόντα για την πρόσληψή τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και εγκαταλείπουν τη θέση τους χωρίς να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

«Πολλά παιδιά δεν πήγαν, ενώ έκαναν αιτήσεις στην ομοσπονδία οι γονείς. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συνοδοί κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Επιπλέον, ορισμένοι συνοδοί που έχουν αναλάβει κάποια παιδιά, οι οποίοι δεν έχουν και ούτε την εξειδίκευση ούτε την εμπειρία, τα παρατούν στη μέση της σεζόν και φεύγουν, με απρόβλεπτες συνέπειες ειδικά στα άτομα με αυτισμό. Στα 250 ευρώ που δίνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ αναγκάζονται πολλές φορές οι γονείς να βάζουν από την τσέπη τους, για να δίνουν ένα επιπλέον ποσό. Κι αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να τους κρατήσει», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος του συλλόγου Μιλάμε για τον αυτισμό, Ιουλία Παρασκευοπούλου.

Η κ. Παρασκευοπούλου σημείωσε πως το πρόβλημα υφίσταται κάθε χρόνο, όμως φέτος διογκώθηκε. Σημείωσε ότι στην περίοδο της Covid αντιστοιχούσε ένας συνοδός για κάθε παιδί, ενώ φέτος ο συνοδός μπορεί να αναλάβει και δύο παιδιά, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά για περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας, με συνέπεια να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους πιο εύκολα.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»

Σε αυτήν τη δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε η Άννα Αμπεριάδου, πρόεδρος σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και Γονέων και Κηδεμόνων αυτών «Ηλιάτορας» Καλαμαριάς. «Το δικό μου παιδί το άφησε ο συνοδός κι έφυγε. Μου είπε ο συνοδός ότι δεν είναι καλά και θέλει να φύγει. Το αντιλήφθηκε μία κοπέλα να περιφέρεται μόνο του στα μπάνια. Το μάζεψαν οι άλλοι συνοδοί και με ειδοποίησαν και πήγα και το πήρα. Υπάρχουν συνοδοί που δεν μπορούν να συνεχίσουν. Τους έδωσαν από δύο και τρία παιδιά, τι να προλάβει ο καθένας να κοιτάξει; Δεν είναι εύκολο, όταν δεν υπάρχουν οι γνώσεις και η εκπαίδευση. Γιατί υπάρχουν εύκολα, αλλά υπάρχουν και δύσκολα περιστατικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν δικαιούνται να πάνε. Και πάρα πολλά παιδιά έμειναν εκτός. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Γιατί κι εμείς θέλουμε να ηρεμήσουμε ως γονείς. Το έχουμε ανάγκη, γιατί είναι πολύ μεγάλο βάρος να μεγαλώνεις ένα παιδί με αναπηρία. Αλλά και για να κοιτάξουμε και τα άλλα μας παιδιά, γιατί το βάρος αναγκαστικά το δίνουμε στο παιδί που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη φροντίδα μας. Δεν έχουμε όλοι την ευχέρεια να δίνουμε έξτρα ποσό. Για όλα τα πράγματα έχουμε φτάσει να πληρώνουμε από την τσέπη μας», είπε στη Voria.gr.

Η κ. Αμπεριάδου επίσης τόνισε πως οι αποδοχές των συνοδών είναι πολύ χαμηλές και πως λόγω της φύσης της δουλειάς δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό ακόμα και οι ιδιωτικές κατασκηνώσεις. Σημαντικό πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι η έλλειψη εξειδίκευσης. «Πρέπει να υπάρχουν άτομα εκπαιδευμένα, με πιστοποίηση και να αμείβονται σωστά. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην καλή τους διάθεση και στην αγάπη που έχουν κάποιοι στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού από τον δήμο, εξάλλου, είναι η αιτία για την οποία δεν άνοιξε η κατασκήνωση ΑμεΑ της Ολυμπιάδας, η μία από τις τέσσερις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τα παιδιά αυτά στη Βόρεια Ελλάδα, μαζί με αυτές της Μεταμόρφωσης, του Σταυρού και της Περάμου Καβάλας.

Παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία

Ο σύλλογος «Μιλάμε για τον αυτισμό» έχει απευθύνει έκκληση σε άλλους συλλόγους που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις να αποστείλουν κοινή επιστολή προς τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ώστε να λυθεί όχι μόνο το ζήτημα των συνοδών αλλά και όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις κατασκηνώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. «Εμείς ως σύλλογος προτείνουμε να επιλέγουν τους συνοδούς βάσει εμπειρίας και να υπάρχει μία εξειδίκευση. Επίσης, να αυξηθεί η αμοιβή, αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές. Παρότι σε κάθε κατασκήνωση πρέπει να υπάρχει γιατρός, στις περισσότερες, αν διαθέτουν, υπάρχει μόνο μόνο νοσηλευτής», ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου. Η κ. Παρασκευοπούλου σημείωσε επίσης ότι φέτος δεν λειτούργησε.

Τη δημιουργία μητρώου συνοδών έχει προτείνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ιωάννης Μοσχολιός, μπορεί το μητρώο να μην είναι δεσμευτικό για όσους είναι ενταγμένοι, ωστόσο θα δώσει μια εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να υποστηρίξουν τη δράση, γι’ αυτό και θα τεθεί εκ νέου στη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Ο κ. Μοσχολιός παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο. «Για 2.500 παιδιά έχουν βρεθεί συνοδοί. Φέτος, άλλωστε, ένας συνοδός μπορεί να έχει και δύο παιδιά, οπότε δεν νομίζω ότι έχουν αποκλειστεί πολλά παιδιά γι’ αυτόν τον λόγο. Σίγουρα, όμως, το πρόβλημα με τους συνοδούς υπάρχει. Εμείς βγάζουμε αγγελίες, αλλά δεν παρουσιάζονται. Είναι περιορισμένα τα χρήματα, ενώ η δουλειά είναι ευκαιριακή, οπότε ίσως προτιμούν να δουλέψουν αλλού», επισήμανε. Ο ίδιος ανέφερε πως για τη φετινή χρονιά το ποσό έχει οριστικοποιηθεί, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να είναι μεγαλύτερη η αμοιβή.