Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δικαστική απόφαση ξεμπλοκάρει την ανάπλαση της Επταπυργίου

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ- Δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες λόγω διαμάχης υποψήφιων εταιρειών που διεκδικούσαν το έργο

Ξεμπλοκάρει η μεγάλη ανάπλαση της οδού Επταπυργίου, στην περιοχή των Συκεών, στη δυτική Θεσσαλονίκη, και τα μηχανήματα εκτιμάται ότι μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες στις αρχές της Άνοιξης του 2023.

Το έργο, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου, δεν μπορούσε να ξεκινήσει εδώ και μήνες καθώς ο προσωρινός ανάδοχος που είχε αναδειχθεί στον διαγωνισμό του δήμου Νεάπολης Συκεών και η πρώτη επιλαχούσα εταιρεία είχαν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με μπαράζ προσφυγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως στον δήμο να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και κατ΄επέκταση την έναρξη των εργασιών.

Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται ο άξονας της Επταπυργίου στις Συκιές

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη επιλαχούσα εταιρεία είχε ασκήσει προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στις 10 Ιανουαρίου του 2022, με την απόφαση να εκδίδεται κατά πλειοψηφία θετική για αυτήν (8.3.2022). Μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη οι προσφυγές συνεχίστηκαν. Αυτή τη φορά από τον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος άσκησε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της Αρχής των Αθηνών, η οποία εκδικάστηκε στις 16 Ιουνίου.

Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η οποία αναμένεται πλέον να καθαρογραφεί και να αποσταλεί στον δήμο Νεάπολης Συκεών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται ο δήμος να καλέσει την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο να υπογράψει τη σύμβαση, ώστε να αποσταλεί για έλεγχο και έτσι, μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να ξεκινήσει η μεγάλη ανάπλαση της οδού Επταπυργίου στη δυτική Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 15,23 εκατ. ευρώ, η οποία αναμενόταν τον περασμένο Μάρτιο.

Το έργο ανάπλασης της οδού Επταπυργίου

Η παρέμβαση δεν περιλαμβάνει μόνο τον άξονα της Επταπυργίου, αλλά και της Καρόλου Κουν και τμήματος της Ρήγα Φεραίου, όπως και παράπλευρων οδών, πάρκα και ελεύθερους χώρους, συνολικής έκτασης 290.000 τετραγωνικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του έργου έγινε σε συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης Συκεών με τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, η οποία επιμελήθηκε την όλη μελέτη, με τον πλήρη φάκελο, που περιλαμβάνει και την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις για τον κύριο άξονα της Επταπυργίου καθώς και μέρος του άξονα της Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά προβλέπουν εκτός από την ασφαλτόστρωση, τον ανασχεδιασμό και τη διεύρυνση των πεζοδρομίων.

Επίσης, τη σημειακή υπογειοποίηση κάδων κατά μήκος της Επταπυργίου και των καθέτων της, την τοποθέτηση υποδαπέδιου φωτισμού στον κεντρικό άξονα, καθώς και την υλοποίηση σημειακών παρεμβάσεων με νέες εφαρμογές smart city, όπως η τοποθέτηση έξυπνων στάσεων σε 15 σημεία, οι φωτιζόμενες διαβάσεις και τα φανάρια με σύστημα αντίστροφης μέτρησης.

Επιπλέον, για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και καλύτερο φωτισμό, θα υπάρξει αντικατάσταση του υπάρχοντος ηλεκτροφωτισμού με μη ενεργοβόρο, σύγχρονης τεχνολογίας LED.

Ακόμα, για την άθληση και την αναψυχή κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και για την αλλαγή του μικροκλίματος, θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή των τριών μεγάλων πάρκων της περιοχής, με ιδιαίτερα «πράσινες» προδιαγραφές και στοιχεία, τα οποία θα ενισχυθούν και με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Προβλέπεται να φυτευτούν 1.708 νέα δένδρα σε αντικατάσταση των παλαιών προβληματικών αλλά και για τον εμπλουτισμό της περιοχής. Επίσης προβλέπεται η φύτευση 7.886 μικρότερων φυτών διαφόρων κατηγοριών και ειδών.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ράμπες και όδευση τυφλών για την απρόσκοπτη διέλευση εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με μειωμένη ή καθόλου όραση, κυκλοφοριακή οργάνωση με διαμορφώσεις κόμβων, αλλά και μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών.

Τέλος, θα γίνει ρύθμιση της απαγόρευσης στάθμευσης και υπόδειξη με κατακόρυφη σήμανση χώρων οργανωμένης στάθμευσης εκτός οδού.