Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Καταγγελία: Καταστροφές στα λιθόστρωτα της Άνω Πόλης λόγω οπτικών ινών (φωτο)

Πολίτες εκφράζουν φόβους για καταστροφές σε άλλα σημεία του οικισμού από εργασίες τοποθέτησης οπτικών ινών, ενώ καταγγέλλουν και ζημιές σε δίκτυα

Νέα περίπτωση καταστροφής παραδοσιακών λιθόστρωτων από εργολάβο που πραγματοποιεί εργασίες τοποθέτησης οπτικών ινών για λογαριασμό εταιρείας κινητής τηλεφωνίας καταγγέλλουν κάτοικοι της Άνω Πόλης.

Συγκεκριμένα, πολίτες κατήγγειλαν στη Voria.gr ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών αυτών συνεργεία κατέστρεψαν την οδό Λημναίου, ένα μικρό λιθόστρωτο δρομάκι κάθετο στην οδό Επταπυργίου, λίγο μετά τη Μονή Βλατάδων, με σκαλοπάτια που στρώθηκαν από πλάκες των εβραϊκών τάφων, οι οποίοι ξηλώθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο, όπου σήμερα βρίσκεται το ΑΠΘ. Οι συγκεκριμένες εργασίες πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία αφαίρεσαν τις πέτρες και όταν ολοκλήρωσαν το έργο όχι μόνο δεν τις επανατοποθέτησαν στο ίδιο σημείο, αλλά τοποθέτησαν ΚΑΦΑΟ και στη συνέχεια έριξαν τσιμέντο.

«Για μας το σημείο είναι σαν μνημείο. Άλλωστε, έρχονται τουρίστες και τους ξεναγούν σε αυτά τα μέρη. Ξηλώνουν τις πέτρες από τα πεζοδρόμια, τις πετούν σε μία γωνία και τα μπαζώνουν. Έχουν χαλάσει την αισθητική της Άνω Πόλης», ανέφερε στη Voria.gr κάτοικος της οδού Επταπυργίου.

Οι κάτοικοι της Άνω Πόλης καταγγέλλουν ότι το σκάψιμο σε λιθόστρωτους πεζόδρομους της παραδοσιακής αυτής γειτονιάς γίνεται χωρίς την διενέργεια μελέτης από αρχαιολόγους ή εξειδικευμένους μηχανικούς για την αποφυγή καταστροφής της ιδιαίτερης αισθητικής της. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει έλεγχος για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο των ορυγμάτων που ανοίχτηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής. Εκφράζουν, δε, φόβους ότι ανάλογες καταστροφές μπορεί να σημειωθούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται στην οδό Επταπυργίου. «Εξ όσων γνωρίζουμε η άδεια που έχουν τα συνεργεία είναι τελείως αόριστη και κάνει απλώς λόγο για εργασίες στην Άνω Πόλη γενικά. Όμως λέει ότι είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τους χώρους όπως τους βρήκαν», τόνισε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει καταγγελία στον δήμο Θεσσαλονίκης, στη δημοτική αστυνομία και στην Πολεοδομία.

Οι πολίτες καταγγέλλουν επίσης ότι δεν υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων για την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής εργασιών, όπως και για την διάρκειά τους, ενώ οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν προστατευτικά μέσα την ώρα της δουλειά τους. Και επιπλέον, τονίζουν πως τα συνεργεία αφήνουν πίσω τους κακοτεχνίες σε δρόμους όπου ανοίχτηκαν ορύγματα, ενώ δεν υπάρχει παρουσία ειδικού για την αποφυγή ζημιές κατά την διάνοιξη των ορυγμάτων τόσο σε οικίες, όσο και σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος και να βουλώνουν οι σχάρες της ΕΥΑΘ.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια εκτέλεσης αντίστοιχων έργων καταστροφές είχαν καταγραφεί στα τέλη Αυγούστου σε λιθόστρωτο δρόμο στην περιοχή της Πορτάρας στην Άνω Πόλη, ζήτημα για το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εταιρείας.