Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Ελλάδα 2.0: Δάνεια 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το InvestEU

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης

Εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων, κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουνίου.

Ειδικότερα όσον αφορά στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

«Για τον σκοπό αυτόν βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ώστε εντός Ιουλίου να προχωρήσει η έγκριση του σχετικού προγράμματος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.



Όπως εξήγησε, επί της ουσίας τα 500 εκατ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0» που θα διοχετευτούν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, θα λειτουργήσουν ως εγγύηση, προκειμένου οι συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα, ελληνικές εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη απαίτηση εξασφαλίσεων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε «λελογισμένα αισιόδοξος» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα δουλέψει πολύ σκληρά δεδομένου μάλιστα πως για πρώτη φορά η χώρα μας έχει μια τόσο πλούσια εργαλειοθήκη, όπως αυτή που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το οποίο μάλιστα έκανε μια σύντομη παρουσίαση.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τεράστια ευκαιρία, ωστόσο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας ήδη κινείται πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει καταθέσει δεύτερο αίτημα πληρωμής ενώ ήδη έχουν εισρεύσει στα ταμεία της χώρας περί τα 7,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενώ περιέγραψε το γενικότερο παγκόσμιο τοπίο των κοινωνικοπολιτικοοικονομικών συνθηκών. «Η αύξηση των επιτοκίων θα διαρκέσει για 2-3 χρόνια  προκειμένου να σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει διάρκεια ενώ υπάρχει ο φόβος της απόπαγκοσμιοποίησης» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις συνεργασίες, συνενώσεις των επιχειρήσεων τονίζοντας πως για πρώτη φορά βοηθιέται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.  Αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος που θα απολαμβάνουν για 9 χρόνια οι ΜμΕ που θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή εξαγορές, ενώ μεγαλύτερη, έως 50% είναι η έκπτωση φόρου για τους αγρότες που θα συγχωνευτούν σε διάφορες συνεργατικές μορφές όπως η συμβολαιακή γεωργία.

Αναφερόμενος στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί για δανειακή χρηματοδότηση ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως υπάρχουν περί τα 700 επενδυτικά σχέδια που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, εκ των οποίων 22 συνολικού προϋπολογισμού 720 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί επισήμως.  

Προγράμματα για ΜμΕ
 
Ο  κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα που αφορούν τις ΜμΕ, τονίζοντας ότι άλλες τέσσερις προσκλήσεις βγαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τον κλάδο της αγροδιατροφής, ενώ ακολουθεί η δεύτερη πρόσκληση για τη Μεταποίηση, η πρόσκληση για τα Βιομηχανικά Πάρκα, πέντε προγράμματα που αφορούν την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και θα τρέξουν αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ τον Οκτώβριο, από κοινού με το ΥΠΕΝ θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για το "Εξοικονομώ και Παράγω για τον Εαυτό μου".

Στις επενδυτικές δυνατότητες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων σε πολύ σύντομους χρόνους, καθώς και την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου, να αναλάβει το ρόλο του φορέα υλοποίησης και σε άλλα προγράμματα, πέραν αυτού της "Έξυπνης Μεταποίησης" αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.   



«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο έχει τέσσερις πυλώνες, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, δράσεις καινοτομίας και δράσεις μετασχηματισμού της οικονομίας», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΕΕ, Βασίλης Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε αναφορά στην περιρρέουσα κατάσταση όπως αυτή έχει δημιουργηθεί από την ακρίβεια, το ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ένταση με την Τουρκία.

Αξίζει να επισημανθεί πως για πρώτη φορά ενεργοποιείται το εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, με αποκλειστική στόχευση τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιείται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού και χρηματοδοτικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.