Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα σε Χαριλάου και Καλαμαριά

Αυξάνονται οι εμβολιαστικές γραμμές που θα χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται και σε πολίτες άνω των 65 ετών

Νέες υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εντάσσονται από τις 16 Μαρτίου στην επιχείρηση «Ελευθερία» του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού ενάντια στον κορωνοϊό.

Οι νέες γραμμές που θα λειτουργήσουν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τοπικά ιατρεία, θα αυξήσουν σημαντικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έλαβε το πράσινο φως και από τις ελληνικές αρχές για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών.

Στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα στα τοπικά ιατρεία της Χαριλάου και της Καλαμαριάς, καθένα από τα οποία θα έχει δύο εμβολιαστικές γραμμές όπου θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca. Η λειτουργία τους θα δώσει λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με την έλλειψη δομών που διαθέτουν το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, υποχρεώνοντας τους κατοίκους της ηλικιακής ομάδας 60 – 64 ετών που διαμένουν στην πολυπληθή αυτή πλευρά της πόλης να πηγαίνουν στα κέντρα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη

Η διαδικασία των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ικανοποιητικά, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής σημαντικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά διενεργούνται περίπου 3.500 εμβολιασμοί την ημέρα, εκ των οποίων οι 1.028 στο mega center που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν έχει αναπτύξει όλες τις διαθέσιμες εμβολιαστικές γραμμές. Στην πλήρη δυναμικότητά του, που θα αξιοποιηθεί όταν έρθουν στη χώρα οι επόμενες παρτίδες εμβολίων, το συγκεκριμένο κέντρο θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερους από 6.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

«Εξελίσσεται πολύ καλά η διαδικασία. Δεν είχαμε θέματα μέχρι στιγμής. Στον νομό Θεσσαλονίκη είναι άκρως θετικό το γεγονός ότι εντάσσονται και στα ανατολικά κέντρα με εμβόλια της AstraZeneca. Στην ανατολική πλευρά της πόλης, πάντως, λειτουργεί το μεγαλύτερο κέντρο με εμβόλια της Pfizer, αυτό της Θέρμης. Δεν υπάρχει άλλη δομή που να έχει τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα, ακόμα και σε νοσοκομεία, με εξαίρεση το ΑΧΕΠΑ που έχει έξι», είπε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου.

Ο σχεδιασμός στην περιφέρεια

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη Βόρεια Ελλάδα εντάσσονται και τα τελευταία κέντρα υγείας που δεν διενεργούσαν εμβολιασμούς. Στα όρια ευθύνης της 4η ΥΠΕ από τις 16 Μαρτίου θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα τα κέντρα υγείας Αβδήρων (με το εμβόλιο της AstraZeneca), της Χρυσούπολης Καβάλας (AstraZeneca), της Κασσανδρείας στη Χαλκιδική (AstraZeneca) και του Νευροκοπίου Δράμας (Pfizer)
Παράλληλα, ανοίγουν δύο επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές (Pfizer και AstraZeneca) στο νοσοκομείο Κομοτηνής και μία στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής (Pfizer), ενώ άλλη μία γραμμή θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο των Σερρών (Pfizer)

«Όλα τα νοσοκομεία είχαν εξαρχής εμβολιαστικά κέντρα, ενώ σε πολλά έχουν μπει πλέον παράλληλες γραμμές για το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε ό,τι αφορά τα κέντρα υγείας μόλις τέσσερα σε όλη την 4η ΥΠΕ δεν έχουν ενταχθεί. Από αυτά τα δύο είναι στις Σέρρες, όπου το σύνολο της περιφερειακής ενότητας καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα κέντρα και τα άλλα δύο είναι στη Θεσσαλονίκη, στον Σοχό και στο Ζαγκλιβέρι, τα οποία πιθανότατα θα μπουν και αυτά το επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Συνολικά, το 96% των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς», τόνισε η κ. Χατζοπούλου.