Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

«Καλύτερα να μην μας ανοίξουν» λένε εστιάτορες της Θεσσαλονίκη στη Voria.gr - Τι ζητούν με υπόμνημα τους προς τον πρωθυπουργό

Την ώρα που η προσπάθεια για να αποδώσουν τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας - καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας εξαντλούνται - εξελίσσεται σε αγωνιώδη μάχη με το χρόνο, έχει ανοίξει η συζήτηση για το πότε και πώς θα ανοίξει ξανά η αγορά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, που επί του παρόντος είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα και δη στη Θεσσαλονίκη, το λιανεμπόριο, υπό προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται  να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ενώ θολό παραμένει το τοπίο για την εστίαση, για την οποία προγραμματιζόταν να ανοίξει στις 19 ή στις 21 Δεκεμβρίου. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο αναμένεται να ισχύσουν αυστηρά μέτρα, καθώς εξετάζεται ακόμη και η τοποθέτηση πλέξιγκλας μεταξύ των τραπεζιών, αλλά και θερμαντικών σωμάτων στους εξωτερικούς χώρους, για τα οποία συζητείται η επιδότηση από το κράτος.

Παράλληλα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα sms, δεν φαίνεται να φεύγουν σύντομα από την καθημερινότητα μας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται κάθε άλλο προοιωνίζει ένα αισιόδοξο τοπίο για όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, κάποιοι εκ των οποίων φαίνεται να προκρίνουν ως καλύτερη λύση το μη άνοιγμα των καταστημάτων τους για τις γιορτές, που φέτος όλα δείχνουν πως θα είναι τα πλέον... βουβά και διαφορετικά Χριστούγεννα.

Κάποιοι εστιάτορες φοβούνται πως αν ανοίξουν με τις φημολογούμενες προϋποθέσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο καθώς θα δημιουργηθούν νέα έξοδα για προμήθειες με αβέβαιη πελατεία. Παράλληλα ανησυχούν για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν ανοιχτοί καθώς γίνεται πολύς λόγος για ακορντεόν lockdown, το οποίο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως λένε για αυτούς.

«Δεν μας συμφέρει να ανοίξουμε. Να ανοίξουμε υπό ποιες προϋποθέσεις;» διερωτάται μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως το σενάριο του ακορντεόν lockdown δεν μπορεί να λειτουργήσει στην εστίαση. «Προμηθευόμαστε πρώτες ύλες, αν, για παράδειγμα μια συσκευασία σαλάτας, δεν καταναλωθεί σε δυο ημέρες πετιέται» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης τονίζοντας πως μόνο για την επανεκκίνηση ένα εστιατόριο χρειάζεται να δαπανήσει 5.000 ευρώ. «Δεν υπάρχουν τα χρήματα, μας ζητούν να καταβάλουμε το δώρο των Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, πως θα τα καταφέρουμε όταν δεν υπάρχουν έσοδα;» υπογραμμίζει ο κ. Επιτροπίδης.

«Μετά την άρση του πρώτου lockdown ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης τον Ιούνιο ήταν μειωμένος κατά 80% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ο κόσμος ήταν πιεσμένος οικονομικά, αισθανόταν ανασφάλεια και δεν ερχόταν στα καταστήματα μας. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ενάμιση μήνας, για να βελτιωθεί η κατάσταση στο χώρο μας. Τον Αύγουστο, που ήταν ο καλύτερος μήνας αναφορικά με την κίνηση, ο τζίρος μας ήταν 40% μειωμένος έναντι του Αυγούστου του 2019. Τώρα, αν ανοίξουμε, που υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα στην πόλη,  ποιος θα έρθει; Ποιος θα έρθει αν πρέπει να στείλει sms;» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνοντας πως αν τελικά ληφθεί απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, το μόνο που θα προκύψει θα είναι και άλλα έξοδα και χρέη που θα συσσωρευτούν.

Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό
 
Σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί για τον κλάδο η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποστείλει, εντός των επόμενων ημερών υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τα αιτήματα της.

Μεταξύ άλλων η Ένωση φέρεται να ζητά ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους τουλάχιστον 2.000 ευρώ τον μήνα για πληρωμές υποχρεώσεων (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικών  καναλιών, ενοικίου πρώτης κατοικίας) προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους, επιδότηση 100% του ενοικίου για όσο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστό το κατάστημα με κυβερνητική απόφαση, μείωση ενοικίου των εν λειτουργία καταστημάτων, κατά 40%, με χρονικό ορίζοντα τις 30 Απριλίου του 2021, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών, επιδότηση  της εργασίας και όχι της ανεργίας, απαλλαγή, με κυβερνητική απόφαση από τα δημοτικά τέλη για  τους κοινόχρηστους χώρους για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κατά 50% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ισότιμη οικονομική ενίσχυση των δήμων.  
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ