Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Για δεύτερη φορά στην ιστορία του δήμου διαχειριστικός και νομικός έλεγχος

Προβληματισμός στη διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Θεσσαλονίκης

Με το κλίμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης να είναι βαρύ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου δεν καταρτίστηκε προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά, η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντα. Οι πρώτοι μήνες προοιωνίζονται δύσκολοι για τον νέο δήμαρχο όχι μόνο γιατί πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να δίνει λύσεις στα προβλήματα της πόλης, αλλά και γιατί πρέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να φέρει προς ψήφιση τα ανταποδοτικά τέλη και τον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κεντρικού δήμου αναμένεται να μπουν  ελεγκτές. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Αγγελούδης, στην σκληρή ανακοίνωση κατά της απερχόμενης διοίκησης που εξέδωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν και δεν ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η αύξηση κατά 35% των ανταποδοτικών τελών. Ο κ. Αγγελούδης δεσμεύτηκε για τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού και νομικού ελέγχου στα οικονομικά πεπραγμένα της τετραετίας. «Δεσμευόμαστε ενώπιον της πόλης πως αυτή η θλιβερή παρένθεση για την πόλη θα κλείσει με τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού και νομικού ελέγχου στα οικονομικά πεπραγμένα της τετραετίας, για να επιχειρήσουμε πάνω σε υγιή θεμέλια με πολλή δουλειά, σχέδιο, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα μια νέα αρχή», ανέφερε στο κλείσιμο της ανακοίνωσής του ο νέος δήμαρχος.

Διαβάστε: Δήμος Θεσσαλονίκης: Στη διοίκηση Αγγελούδη το μπαλάκι των ανταποδοτικών και του προϋπολογισμού

Αγγελούδης: Θλιβερός επίλογος Ζέρβα - Για πρώτη φορά χωρίς προϋπολογισμό ο δήμος Θεσσαλονίκης

Απάντηση Ζέρβα: Τελικά θέλει ή δεν θέλει ο Αγγελούδης την αύξηση των ανταποδοτικών τελών;

Η νέα διοίκηση αναμένεται να ζητήσει από ελεγκτική εταιρεία διαχειριστικό και νομικό έλεγχο προκειμένου, όπως αναφέρουν πηγές, να έχει μια πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του δήμου και τι παραλαμβάνει, ώστε να ξεκινήσει το έργο της.

Στην πλευρά Αγγελούδη, υπάρχει έντονος προβληματισμός για ποιο λόγο η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα δεν κατάφερε να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2024 και για αυτό θα ζητηθεί ένας πλήρης έλεγχος για τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον δήμο.

Βέβαια, ξεκαθαρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της υπεξαίρεσης επί διοίκησης Παπαγεωργόπουλου και τον έλεγχο που είχε γίνει τότε από οικονομικούς επιθεωρητές με εντολή των οικονομικών και δικαστικών αρχών. Εκτός από τον έλεγχο που έτρεχε ήδη από τους οικονομικούς επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, είχε γίνει διαχειριστικός και νομικός έλεγχος που είχε ζητηθεί από τη διοίκηση Μπουτάρη.

Η ελεγκτική εταιρεία θα κληθεί με εντολή της διοίκησης Αγγελούδη να προχωρήσει σε έναν διαχειριστικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα (στα ταμεία, στις αποθήκες, στα εντάλματα για τις πληρωμές, συμβάσεις, εκταμιεύσεις, εισπράξεις). Αυτό βέβαια, όπως επισημαίνεται, απαιτεί χρόνο - δεν θα είναι ένας έλεγχος λίγων ημερών. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της ομάδας του Στέλιου Αγγελούδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει τον προϋπολογισμό για το 2024, τον οποίο πρέπει να καταθέσει προς έγκριση στα πρώτα δημοτικά συμβούλια στις αρχές του έτους, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να κλείσει το θέμα των ανταποδοτικών τελών.