Skip to main content

Μια αλυσίδα στήριξης σφυρηλατούν οι γυναίκες του δήμου Χαλκηδόνος

Μια ομάδα γυναικών από περιοχές του δήμου Χαλκηδόνος προχωρά στη σύσταση μιας Ένωσης, ώστε να ενδυναμώσουν και να βοηθήσουν καταπιεσμένες και απομονωμένες γυναίκες

Ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια «αλυσίδα» στη Θεσσαλονίκη, για να στηρίξουν γυναίκες, που είτε είναι καταπιεσμένες είτε κακοποιημένες, είτε απομονωμένες.

Μια ομάδα γυναικών από περιοχές του δήμου Χαλκηδόνος προχωρά στη σύσταση Ένωσης Γυναικών με την επωνυμία «Αλυσίδα», όχι όμως για να προβάλουν τον πολιτισμό και τα έθιμα της περιοχής τους αλλά για να ενδυναμώσουν και να βοηθήσουν άλλες γυναίκες. Ήδη 200 γυναίκες που έχουν καταγωγή από τον δήμο Χαλκηδόνος ή κατοικούν στην περιοχή πρόκειται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, στη δημιουργία της Ένωσης Ενεργών Γυναικών που θα έχει έδρα τον Άγιο Αθανάσιο.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν μια ομάδα γυναικών που είναι από την περιοχή συναντήθηκαν για ένα φιλανθρωπικό τσάι. Την ιδέα έριξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η γνωστή δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου, που μένει στον Άγιο Αθανάσιο και αμέσως αγκαλιάστηκε από όλες όσες ήταν παρούσες.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr η κ. Σωτηράκογλου, σκοπός της Ένωσης είναι η κοινωνική δικτύωση και ισότητα των γυναικών, η επαγγελματική υποστήριξη, η δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, η βοήθεια σε γυναίκες που βρίσκονται σε ανάγκη, η αντιμετώπιση των κοινωνικών δυσκολιών, η υποστήριξη της φυσικής και ψυχικής υγείας τους. «Να μπορέσουν να ενδυναμωθούν, να δικτυωθούν κοινωνικά, να βοηθηθούν επαγγελματικά μέσα από αυτή την Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην περιοχή, όπως εξήγησε η κ. Σωτηράκογλου, δεν υπάρχει καμία γυναικεία συλλογικότητα, τη στιγμή που είναι έντονα τα φαινόμενα καταπίεσης. «Υπάρχουν όμως ενεργές γυναίκες που επιθυμούν να βοηθήσουν όσες είναι καταπιεσμένες, αποκλεισμένες και που δεν μπορούν να εκφραστούν», τόνισε η κ. Σωτηράκογλου.

Image

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από συναντήσεις, σεμινάρια και δράσεις που θα πραγματοποιεί το ΔΣ της Ένωσης, καλώντας επιστήμονες και ειδικούς που θα δίνουν κατευθύνσεις σε αυτές τις γυναίκες και που θα τις βοηθούν να βγουν από την απομόνωση και να ανοίξουν τα φτερά τους.

Αυτή τη στιγμή η Ένωση έχει προσωρινό ΔΣ με πρόεδρο τη Βασιλεία Φορμόζη, διευθύντρια Καινοτομίας και Αλλαγών της Pfizer, που κάνει σεμινάρια για ενδυνάμωση γυναικών σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί το καταστατικό ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο.

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση της υποσύστασης Ένωσης, όπου και θα τεθούν οι στόχοι. Η Ένωση, που έχει τη στήριξη του δήμου Χαλκηδόνος, ήδη υποδέχεται ενεργές γυναίκες που κατοικούν ή έλκουν την καταγωγή τους από τον δήμο Χαλκηδόνος και θέλουν να γίνουν μέλη της.

Image