Skip to main content

Βγαίνει από τον πάγο του κορωνοϊού η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Αρχίζει να ενεργοποιείται και πάλι δειλά - δειλά το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων- Ζήτηση για μικρά, οικονομικά ακίνητα.

Μπορεί ο κορωνοϊός να άλλαξε άρδην τον χάρτη του real estate, με την αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη να μπαίνει τουλάχιστον για ένα δίμηνο στον πάγο, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα και με την ψυχολογία να αρχίζει να βελτιώνεται καθώς ξεκινά από τις 4 Μαΐου, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η κίνηση έστω και δειλά έχει αρχίσει να εμφανίζεται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στα μεσιτικά γραφεία.

Μια ζήτηση που δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί, αν όλα εξελιχθούν θετικά με την ανάσχεση της πανδημίας, η οποία έβαλε στην εντατική την παγκόσμια και κατ´ επέκταση και την ελληνική οικονομία.

«Η ψυχολογία αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα της οικονομίας. Ο φόβος για το αύριο κυρίευσε τόσο τους εγχώριους, όσο και τους ξένους επενδυτές», σχολιάζουν εκπρόσωποι του real estate. Ωστόσο με δεδομένο πως η χώρα μας δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά στην πρώτη φάση και με δεδομένο πως βαδίζουμε για την επόμενη ημέρα, κάποιοι εν δυνάμει αγοραστές δείχνουν να ξαναπαίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, εκτιμώντας πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για επένδυση καθώς μπορούν να πιέσουν και να ρίξουν τις τιμές των ακινήτων που τους ενδιαφέρουν.

Η επαναφορά στην κανονικότητα στον κλάδο των ακινήτων ίσως διαρκέσει κάποιο διάστημα, με την πρόοδο,μάλιστα, να μην αφορά όλες τις κατηγορίες τους, ενώ υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται και τους επόμενους μήνες πιέσεις για μειώσεις των τιμών, εκτιμούν εκπρόσωποι του μεσιτικού χώρου, σπεύδοντας να προσθέσουν πως και οι ιδιοκτήτες, πάντως, είναι έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Μειώνουν τις τιμές

«Έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ένα δειλό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε εν αναμονή της πραγματοποίησης ραντεβού, με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στα μικρά και κατά συνέπεια πιο οικονομικά ακίνητα» εξηγεί μιλώντας στη voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος.

Tην ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες, μετά από την αναταραχή που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην αγορά ακινήτων της πόλης, που το τελευταίο διάστημα είχε μπει σε μια άκρως θετική πορεία, φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές.

«Οι ιδιοκτήτες αναπροσαρμόζουν (η θα αναγκαστούν να το κάνουν) προς τα κάτω τις τιμές καθώς τόσο στο κέντρο, όσο και στα ανατολικά καθώς οι ζητήσεις όταν πρόκειται για ένα διαμέρισμα 100 τμ είναι στα 500 έως 600 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως υπήρχαν ιδιοκτήτες ακινήτων που για 100 τμ ακίνητο ζητούσαν 10 ευρώ το τμ.