Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δημοπρασία έργων τέχνης για την ταινία ΕΜΙΛΙΑ

Η ανεξάρτητη ταινία ΕΜΙΛΙΑ αναζητεί πόρους, μέσω crowdfunding και δημοπρασιών έργων τέχνης, για να ολοκληρωθεί και να φθάσει στις αίθουσες.

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία μικρού μήκους "Free Camping”, η Βάγια Δανιηλίδου και ο Κωνσταντίνος Τοπάλης προχωρούν στη δημιουργία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας τους «ΕΜΙΛΙΑ».

Οι δύο δημιουργοί σκηνοθέτησαν και κινηματογράφησαν μια ταινία που μιλάει για την αγάπη, την τέχνη της ζωγραφικής αλλά και τη αδυναμία της Ελλάδας να κρατήσει τους νέους της.

«Η ταινία εμπνεύστηκε από τη ζωγραφική, τους χαρακτήρες, το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε νεαρότερες ηλικίες δεν μπορούν να μείνουν εδώ και πρέπει να φύγουν. Μια ανεξάρτητη παραγωγή είναι πολυπρισματική. Πάρα πολλά πράγματα πρέπει να σκεφτείς προτού τη γυρίσεις», αναφέρει η Βάγια Δανιηλίδου, συγγραφέας και σκηνοθέτης της ταινίας μιλώντας στη Voria.gr.

«Είχαμε συνεργασία με φίλους, επαγγελματίες, ηθοποιούς και συνεργείο με τους οποίους είχαμε ξαναδουλέψει», σημειώνει από πλευράς του ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Τοπάλης.

Στην ταινία παίζουν οι Δελίνα Βασιλειάδη, ο Ορέστης Τζιόβας, ο Σταύρος Παρχαρίδης, ο Σίμος Κακάλας, η Μυρτάλη Σιώμου, η Σοφία Νικολαΐδου, ο Άρης Δημοκίδης και η Λιζέτα Γιαννακοπούλου.

Οι δύο καλλιτέχνες έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα και πλέον αναζητούν πόρους ώστε να ολοκληρώσουν την ταινία η οποία βρίσκεται στο στάδιο του post production. «Προσπαθούμε να μαζέψουμε ένα τελικό ποσό ώστε να ολοκληρωθεί το μοντάζ και να γίνει η προώθηση», σημειώνει η κ. Δανιηλίδου.

Για τον σκοπό αυτό, οι δύο νέοι έχουν δημιουργήσει λογαριασμό στο indiegogo, σελίδα crowdfunding, μέσω του οποίου προσπαθούν να συγκεντρώσουν το ποσό των 25.000 ευρώ.

Πέραν της σελίδας, οι καλλιτέχνες έχουν δίπλα τους και τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης που σε συνεργασία με τη Myro Gallery διοργανώνει ένα πρωτότυπο Art Event δημοπρασίας και έκθεσης έργων τέχνης, για την υποστήριξη της ανεξάρτητης ταινίας.

Αφήνοντας αιχμές για την περιορισμένη χρηματοδότηση για νέους κινηματογραφιστές, η κ. Δανιηλίδου αναφέρει ότι η ομάδα βαρέθηκε να περιμένει τη χρηματοδότηση της ΕΡΤ και έτσι στράφηκε ξανά στη γαλλική βοήθεια, την οποία χρησιμοποίησε και στην προηγούμενη ταινία.

Η αγορά έργων μέσω δημοπρασίας, που φέρει τη σφραγίδα ποιότητας της Myro Antiques House και προσωπικά του Σταύρου Μυρωνίδη ως υπεύθυνου δημοπρασίας, από το φιλότεχνο κοινό που θα τα αγοράσει, θα συμβάλλει οικονομικά στην ολοκλήρωση και προώθηση της ταινίας. Με το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσουν βραβεύσεις των καλλιτεχνών από τη MYRÓ Gallery, η οποία θα παραχωρήσει δωρεάν ατομική έκθεση στους καλλιτέχνες με τις τρεις υψηλότερες τιμές έργων στη δημοπρασία.

Η εκδήλωση θα έχει το όνομα της ταινίας, «Εμιλία» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ., με τη δημοπρασία να ξεκινά στις 9:00 μ.μ. και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα “Αλλατίνη-Ντασσώ” του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με την οργανωτική επιμέλεια της υπεύθυνης πολιτιστικών του Γαλλικού Ινστιτούτου και την υποστήριξη του Γάλλου Πρόξενου, κου Philippe Ray.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση τρέιλερ της ταινίας “ΕΜΙΛΙΑ” από τους σκηνοθέτες, μουσικό δρώμενο με το soundtrack της ταινίας, φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης για την υποστήριξη της ταινίας και ομαδική έκθεση ζωγραφικής.

Στο Emilia Art Event θα συμμετέχουν οι:
Βάγια Δανιηλίδου (Σεναριογράφος - Σκηνοθέτις)
Κωνσταντίνος Τοπάλης (Σκηνοθέτης - Μοντέρ)
Florian Mikuta (Μουσικός - Συνθέτης)
Σταύρος Μυρωνίδης (Υπεύθυνος Δημοπρασίας)

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν είναι οι:
Κυριακή Νικολαϊδη, Μαρία Βλασερού, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Άγγελος Παπουτσής, Άγης Κανάκης, Αθανάσιος Δραγγίας, Αλεξίκος Αλέξιος, Αλίκη Καλλινικίδου- Μπάκα, Άννα Πορτίκα, Άρης Καϊάφας, Αυγερινού Μάρθα, Αφεντούλα Γιαραμτσά Γεροθανάση, Βάσια Πέρρου, Βασίλειος Τσιούτσιας, Βασιλική Μάττα, Πέλα Κονταξή, Βικτώρια Γεράκη, Βιολέτα Γαζέα, Γιάννης Μονογιός, Δέσποινα Νικολιδάκη, Δημήτρης Αστερίου, Δουλγέρη Βασιλική, Ελένη Λυμπεράκη, Ελένη Μπερτζίκη, Ελισάβετ Κωνσταντίνα Κρητικού, Ζαχαρούδης Στέλιος, Θεόδωρος Κεμίδης, Καρακίτσου Μελπομένη, Κική Κυδωνοπούλου. Κούναλης Κωνσταντίνος, Κουσαξίδου Γεωργία, Κυρκόπουλος Βασίλης, Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, Κωνσταντίνα Μαρτζέλη, Μαίρη Γκράβα, Μανδρέλα Ελευθερία, Μαρία Γιαλουράκη, Μαρία Στεργίου, Μαρία Χαλκιά, Μεγαλογένης Σπύρος, Μουράβιοβα Βικτώρια, Μπαλουκτσή Νατάσα, Μπαρζόκα Χρύσα, Νικολίνα Τσομπάνη, Νίκος Ανέστης, Νίκος Λαϊνάς, Όλυ Αναστασίου, Πατράγκου Κατερίνα, Πετρόπουλος Δημήτρης, Σάββας Ποράκος, Σβίτης Γιώργος, Σισμάνη Παναγιώτα, Σιτζόγλου Αλίκη, Σωτήρης Νέστορας, Απτόσογλου Σοφία, Συμεών Δεμεντζίδης, Χριστόδουλος Κεστελίδης, Φαίδρα Φωτιάδου, Μπεγγλή Ευγενία, Βαμβακίδη Μαρία, Τζήμητρα Ζωή, Τότσα Αναστασία, Τσίκα Ελένη, Μίχου Χριστίνα, Διαμαντής, Αναστάσιος art, Anna-Gaelle Piquet, Jamil Khan.