Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η καρδιά της ανταποδοτικής ανακύκλωσης χτυπά στη Νέα Παραλία (φωτο+video)

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο και να καρπώνονται 0,03 ευρώ ανά κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία

του Νίκου Αβουκάτου

Σε σημείο αναφοράς της ανταποδοτικής ανακύκλωσης έχει μετατραπεί η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τη Δευτέρα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ενημερώνεται για τη σωστή ανακύκλωση στα πολυκέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τα γνωστά «σπιτάκια της ανακύκλωσης» της εταιρείας Texan Envipco Hellas Group, εξοικειώνεται με τη λειτουργία τους και μπορεί να απορρίψει τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες κερδίζοντας χρήματα με το κουπόνι εξαργύρωσης σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ.

Αρκετοί νέοι αλλά και γονείς με τα παιδιά τους φτάνουν στα πολυκέντρα έχοντας ανά χείρας σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία ρίχνουν στις ειδικές χοάνες των τεσσάρων σύγχρονων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης: πλαστικές συσκευασίες, κουτάκια αλουμινίου, γυάλινα μπουκάλια και χαρτί, στέλνοντας ένα μαζικό μήνυμα για τη σωστή διαδικασία της ανακύκλωσης.

 

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν τις συσκευασίες τους με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Τα Ολοκληρωμένα Κέντρα είναι ειδικές κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, όπου είναι τοποθετημένα και λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για να ανακυκλώνονται:

  • Πλαστικά Μπουκάλια (στην υποδοχή του αντίστοιχου μηχανήματος)
  • Μεταλλικά Κουτιά από αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο (στην υποδοχή του αντίστοιχου μηχανήματος)
  • Γυάλινα Μπουκάλια (στην υποδοχή του αντίστοιχου μηχανήματος)
  • Πλαστικές σακούλες (σε εξωτερική υποδοχή του Κέντρου Ανακύκλωσης)
  • Μεγάλες πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες που δε δέχονται τα μηχανήματα (σε εξωτερική υποδοχή του Κέντρου Ανακύκλωσης)
  • Χαρτί (σε εξωτερική υποδοχή του Κέντρου Ανακύκλωσης)

Για κάθε συσκευασία (από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί) που επιστρέφεται για ανακύκλωση στα μηχανήματα των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, οι καταναλωτές κερδίζουν χρήματα με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές σε συνεργαζόμενα super market, αυξάνοντας έτσι την αγοραστική τους δύναμη.

Συγκεκριμένα προσφέρονται 0,03 ευρώ ανά κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία. Συνεπώς, στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης οι συσκευασίες έχουν αξία, κερδίζοντας 1 ευρώ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

 

Στη Mεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης της εταιρείας Texan Envipco Hellas Group οι 24 δημότες που θα συλλέξουν τα περισσότερα υλικά, από Δευτέρα 2 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, θα κερδίσουν μεγάλα δώρα-έπαθλα, ως αναγνώριση της σημαντικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Πρόκειται για 4 ηλεκτρικά ποδήλατα, 10 smart watches και 10 action cameras.

Η Mεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης 2-4 Oκτωβρίου στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη με συναυλία του γνωστού τραγουδιστή Κωνσταντίνου Αργυρού στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Texan Envipco Hellas Group Παναγιώτης Μούργος τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ότι «με τα πολυκέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης γίνεται αυτό που απαιτεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η διαλογή στην πηγή, οπότε έχουμε τα τέσσερα βασικά υλικά συσκευασιών που ανακυκλώνονται σε σύγχρονα μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Το βασικό είναι ότι πετυχαίνουμε 100% καθαρότητα υλικού, δεν ρίχνουμε τα υλικά σε έναν κάδο που γίνεται διαλογή με χέρι και πιθανόν να υπάρξει μια αστοχία. Έχουμε καθαρότητα υλικού σε ποσοστό  100%. Επειδή η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ γίνεται μια συνεχής και συστηματική προσπάθεια από την εταιρεία μας το τελευταίο διάστημα και στον δήμο Θεσσαλονίκης θα τοποθετήσουμε  48 πολυκέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Το κίνητρο για τον πολίτη είναι να κάνει αγορές με τα ανταποδοτικά κουπόνια που εκδίδονται από τα πολυκέντρα. Παράλληλα, ο πολίτης μπορεί να τα δωρίσει στην Εκκλησία για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων».

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image