Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Μήδεια με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και την ΚΟΘ

Το μελόδραμα Μήδεια του Τσέχου συνθέτη Jiří Antonín Benda πα;ρουσιάζεται υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο συγκλονιστικό μελόδραμα Μήδεια του Τσέχου συνθέτη Jiří Antonín Benda, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Η μετάφραση του λιμπρέτου είναι του Γιάννη Καλιφατίδη.

Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 21.00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Η ‘Μήδεια’ είναι ένα μονόπρακτο μελόδραμα που είχε εντυπωσιάσει βαθιά τον Μότσαρτ χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικό. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ενσαρκώνει μοναδικά και τα έξι πρόσωπα του έργου, σε μία ανεπανάληπτη αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής που κόβει την ανάσα, καθώς οι διάφοροι αντιφατικοί χαρακτήρες παρελαύνουν διαδοχικά αυξάνοντας την ένταση μέσα από τις αντικρουόμενες προσωπικότητές τους, με τη μουσική να υπερτονίζει αυτές τις συγκρούσεις και να χρωματίζει τα συναισθήματα.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την περίφημη ‘Συμφωνία αρ. 25’ του Μόταρτ, μία δραματική σύνθεση με έντονες επιρροές από το προ-ρομαντικό κίνημα ‘Sturm und Drang’ γεμάτη εμπνεύσεις και σπάνιο μελωδικό πλούτο, που αποκαλύπτει το θεϊκό ταλέντο του νεαρού δημιουργού της, ενώ υπονοεί έναν εσωτερικό θυμό ή μία απογοήτευσή του.

Πρόγραμμα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα, KV 183
Γίρι Αντονίν Μπέντα (1722-1795): Μήδεια (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)