Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κόβονται οι άρρωστες φτελιές στην Τσιμισκή - 163 νέες κελτίδες (φωτο+vid)

Τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν στην οδό Τσιμισκή είναι ηλικίας 10-11 ετών και φτάνουν σε ύψος τα επτά μέτρα

Συνεργεία κόβουν και απομακρύνουν άρρωστες και επικίνδυνες φτελιές από την οδό Τσιμισκή προκειμένου να φυτευτούν νέα δέντρα και συγκεκριμένα κελτίδες. Ο κορμός των δέντρων που κόβονται είναι σάπιος, κάτι, που αναφέρουν από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για πτώση.

Σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της νέας παρέμβασης στον κεντρικό άξονα του δήμου, με τα συνεργεία να απομακρύνουν συνολικά 24 φτελιές στο τμήμα από την οδό Αγγελάκη μέχρι την Παύλου Μελά.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Σωτηριαδης προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν απαραίτητη η παρέμβαση καθώς πρόκειται για άρρωστα και άκρως επικίνδυνα δέντρα. Συνολικά θα αφαιρεθούν σε όλη την Τσιμισκή 115 δέντρα και θα φυτευτούν 163 κελτίδες.

«Τα δέντρα που αφαιρούνται είναι άρρωστα και άκρως επικίνδυνα. Είναι εμφανές και τώρα που γίνεται η κοπή και μέσα είναι εντελώς σάπια τα δέντρα. Θα αφαιρεθούν τα πρέμνα, εργασία πολύ δύσκολη τεχνικά και ταυτόχρονα για γίνει φύτευση νέων δέντρων του είδους κέλτιδες. Είναι ένα είδος πολύ ανθεκτικό, αναπτύσσεται γρήγορα, με συμπαγή κόμη», τόνισε ο κ. Σωτηριάδης, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη φάση θα διαρκέσει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Ερωτοκριτος Θεοτοκάτος έστειλε μήνυμα αποφασιστηκότητας της διοίκησης να γίνει η ανανέωση του πράσινου της πόλης. «Όλα τα δέντρα που θα κόψουμε είναι άρρωστα και γερασμένα. Είμαστε αποφασισμένοι και η πολιτική απόφαση που έχει πάρει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι να ανανεώσουμε το πράσινο. Ιδιαίτερα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις λεύκες που είναι άρρωστες και επικίνδυνες και έχουν επιφανειακή ρίζα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Θεοτοκάτος.

Οι συγκεκριμένες φτελιές είχαν προσβληθεί από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς».

Τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν στην οδό Τσιμισκή είναι ηλικίας 10-11 ετών και φτάνουν σε ύψος τα επτά μέτρα.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, η αντικατάσταση των άρρωστων φτελιών επελέγη να γίνει με κελτίδες, καθώς πρόκειται για ένα είδος που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι της Galerucella luteola, έχει παρόμοια κώμη με αυτή της φτελιάς, έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα μέσα στην πόλη και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, που αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και το ύψος της Κατούνη. Σε αυτό το δεύτερο κομμάτι θα γίνει η αντικατάσταση 91 δένδρων και η φύτευση επιπλέον 37 σε κενές δενδροδόχους.

Στόχος των υπηρεσιών πρασίνου, όπως επισημαίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι η δενδροστοιχία της οδού Τσιμισκή να αντικατασταθεί με δέντρα του είδους κελτίδα σταδιακά, σε διάρκεια πέντε ετών. Ήδη στην Τσιμισκή έχουν φυτευτεί 81 κελτίδες στη θέση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών.

Όπως επισημαίνει ο δήμος, η αντικατάσταση των φτελιών της Τσιμισκή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της εντομολογικής ασθένειας που έχει προσβάλει το σύνολο των δένδρων του συγκεκριμένου είδους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Μάλιστα, έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες εμπόρων στην οδό Τσιμισκή καθώς είχαν προκληθεί πολλά προβλήματα από τα άρρωστα δέντρα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: