Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Delivery... γαλοπούλας για το εορταστικό τραπέζι - Οι τιμές

Το lockdown ωθεί εστιατόρια, αλυσίδες εστίασης αλλά και ξενοδοχεία στην πρακτική του delivery εν μέσω εορτών - Η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

Σημεία των καιρών, ευρηματικότητα ή λύση ανάγκης; Ό,τι και αν ισχύει από τα παραπάνω, φέτος κάποια εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία που ασχολούνται με το catering, ακόμη και ξενοδοχεία  αποφάσισαν να στρώσουν το γιορτινό μας τραπέζι με χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Όσοι λοιπόν Θεσσαλονικείς το επιλέξουν θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν εορταστικά μενού που θα φτάσουν στο κατώφλι τους με delivery, ή θα τα παραλάβουν οι ίδιοι με την πρακτική του take away.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις εστιατορίων που, απλώς ενίσχυσαν τον κατάλογο τους με κάποια χριστουγεννιάτικα πιάτα, χωρίς ωστόσο να κάνουν συγκεκριμένα εορταστικά μενού.

Ο κορωνοϊός ήταν αυτός που ώθησε, εκτός από τα καταστήματα που παραδοσιακά διέθεταν υπηρεσίες delivery προ πανδημίας, όπως ψητοπωλεία, πιτσαρίες κτλ., ακόμη και αλυσίδες εστίασης, που μέχρι πρότινος «αντιστέκονταν» σθεναρά, αλλά και κεντρικό πεντάστερο ξενοδοχείο, να επεκταθούν στην εν λόγω πρακτική, εν μέσω, μάλιστα, της εορταστικής περιόδου.

«Το delivery όπως και το take away δεν σώζουν την παρτίδα αλλά συγκρατούν τη κατηφόρα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά στη Voria.gr άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης αποτυπώνοντας την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο τους.

«Μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις εστιατορίων που διαμόρφωσαν ειδικά μενού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κάποιοι έβαλαν στους καταλόγους τους  επιπρόσθετα εορταστικά  πιάτα, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν μέσω delivery» ανέφερε μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης κάνοντας μάλιστα την εκτίμηση πως όσοι έφτιαξαν ειδικά μενού για τις γιορτές «θα δουλέψουν καλά».

Τα μενού

Πρωταγωνίστρια στα μενού είναι η γαλοπούλα, με τις τιμές να διορθώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων σε συνδυασμό με το κρασί που θα επιλέγει και τα πιάτα. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ενημερώσουν νωρίτερα προκειμένου να γευτούν τα εορταστικά πιάτα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πεντάστερο κεντρικό ξενοδοχείο προσφέρει τρία διαφορετικά μενού εμπνευσμένα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «από την παραδοσιακή εορταστική κουζίνα με δυνατότητα επιλογής παράδοσης κατ´ οίκον η παραλαβή από την είσοδο του ξενοδοχείου». Το μενού μπορεί να είναι δυο, τεσσάρων η έξι ατόμων και οι τιμές ποικίλουν από 140 ευρώ για τα δυο άτομα έως 390 ευρώ για τα έξι.

Ζαχαροπλαστείο που ασχολείται με το catering προσφέρει παραδοσιακή γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι καθώς και δυο επιλογές από εορταστικά μενού των πέντε ατόμων με τις τιμές να διαμορφώνονται σε 130 και 160 ευρώ αντίστοιχα. Και στις δυο περιπτώσεις προσφέρεται ως δώρο ένα χριστουγεννιάτικο κέικ.

Αμερικανική δημοφιλής αλυσίδα στρώνει το γιορτινό τραπέζι με πιάτα αποκλειστικά εμπνευσμένα από τα Χριστούγεννα με τη γαλοπούλα και τα χοιρινά παιδάκια να πρωταγωνιστούν. Οι τιμές διαμορφώνονται ανά πιάτο.

Εστιατόριο στα Λαδάδικα διαμόρφωσε μενού των δυο και των τεσσάρων ατόμων που κοστίζουν 43 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 78 ευρώ στη δεύτερη, αν η παραλαβή γίνει από το εστιατόριο, ενώ για τη διανομή κατά οίκον υπάρχει μια επιβάρυνση των 2 ευρώ .