Skip to main content

Η Delivery Galaxy από τη Θεσσαλονίκη βάζει τάξη στον… γαλαξία παραγγελιών και παραδόσεων

Η έξυπνη πλατφόρμα της spinoff του ΕΚΕΤΑ αξιοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να βελτιστοποιήσει το μεταφορικό έργο στο last mile

Θέλει να βάλει τάξη στον χαοτικό και τεράστιο… γαλαξία παραγγελιών και παραδόσεων, φέρνοντας επανάσταση στο last mile της βιομηχανίας και των εταιρειών που ασχολούνται με το delivery . Άλλωστε, η Delivery Galaxy, spin off του ΕΚΕΤΑ, ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου του 2021, σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επαναστατικής διάθεσης που διαπνέει τη φιλοσοφία της. Αξιοποιώντας τεχνικές βαθιάς μάθησης (deep learning) έχει αναπτύξει μια έξυπνη πλατφόρμα για την υποδοχή των παραγγελιών, την αυτόματη δρομολόγηση και την ανάθεση των αιτήσεων μεταφοράς για το last mile, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, προβλέπει την κίνηση, χαράσσει τη διαδρομή, γνωρίζει τις στάσεις και τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης, κάνει προβλέψεις για τη ζήτηση, ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανασχεδιάσει τη διαδικασία, αν παραστεί ανάγκη. Μάλιστα, με το σύστημά της βελτιώνεται κατά 25% η αποτελεσματικότητα του μεταφορικού έργου έναντι των παραδοσιακών τρόπων, ενώ η εταιρεία αναδεικνύει και τον πράσινο χαρακτήρα της, αφού βοηθά τους πελάτες της να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, εξοικονομώντας χρόνο, άρα και καύσιμο.

1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένες παραδόσεις
 
Η Delivery Galaxy απευθύνεται σε εταιρείες υγρών και αέριων καυσίμων, σε επιχειρήσεις containers, σε εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες last mile, αλλά και σε επιχειρήσεις διανομής προς ιδιώτες. Μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2021 που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένες παραδόσεις, εκτελώντας μέσα από την πλατφόρμα της 4.000 παραδόσεις ημερησίως. Βλέποντας δε το μέλλον της κυρίως στο εξωτερικό έχει ήδη επαφές με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης και του Ισραήλ, καθώς έχει διαπιστώσει σημαντική προοπτική στο ενεργειακό πεδίο. Επιδιώκει άλλωστε τα επόμενα χρόνια να είναι ένας από τους σημαντικούς παίκτες στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Τα πρώτα της βήματα έχουν γίνει στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται σε όλα τα πεδία του αντικειμένου της.




Η πλατφόρμα της Delivery Galaxy είναι απόλυτα δυναμική, με συνεχείς βελτιστοποιήσεις της πορείας ανάλογα με τις παραμέτρους που τροφοδοτούν το σύστημά της –από νέες παραγγελίες μέχρι ένα έκτακτο κυκλοφοριακό εμπόδιο- ενώ  οποιαδήποτε αστοχία, από τη βλάβη μιας μηχανής μέχρι την ασθένεια ενός μεταφορέα, μπορεί να αναδρομολογήσει το σύστημα των αιτήσεων, ώστε να μην χαθεί χρόνος και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Την πλατφόρμα παρακολουθεί το κατάστημα ή η επιχείρηση από όπου φεύγει μια παραγγελία, ο διανομέας, που έχει διαρκή τροφοδότηση σε εφαρμογή στο κινητό του, ο άνθρωπος που αναθέτει την παράδοση, ακόμα και οι υπεργολάβοι των εταιρειών. Μάλιστα, το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει την ένταξη και εξωτερικών συνεργατών. Για παράδειγμα αν σε μία ημέρα οι παραδόσεις που πρέπει να γίνουν είναι 50 και τα διαθέσιμα μηχανάκια είναι 10, η πλατφόρμα μπορεί να προϋπολογίσει αν αυτό επαρκεί και να προτείνει την αξιοποίηση και άλλων, ώστε ο πελάτης να μην βρεθεί προ τετελεσμένου και να πρέπει να τρέξει την τελευταία στιγμή.

Οι εμπνευστές που πάντρεψαν έρευνα και επιχειρείν

Εμπνευστές της Delivery Galaxy είναι δύο άνθρωποι που κάνουν πράξη το επιτυχημένο πάντρεμα της έρευνας και της επιχειρηματικότητας: ο δρ. Διονύσης Κεχαγιάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών με διδακτορικό στους ευφυείς πράκτορες λογισμικού και ερευνητής στο εργαστήριο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας του ΕΚΕΤΑ και ο Γιώργος Θρασκιάς, επιχειρηματίας επί 27ετία του κλάδου της πληροφορικής με σπουδές στην ανάλυση των συστημάτων πληροφορικής, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα συστήματα διοίκησης παραγωγής. Οι δυο τους γνωρίστηκαν χάρη στο γραφείο διασύνδεσης του ΕΚΕΤΑ και διαπίστωσαν πως μοιράζονταν την ίδια σπίθα καινοτομίας και δημιουργικότητας. Τη σύμπραξή τους ευνόησε μια ευτυχής συγκυρία, η ολοκλήρωση έργων της ερευνητικής ομάδας όπου συμμετείχε ο Διονύσης Κεχαγιάς για τα ευφυή συστήματα μεταφορών και δη την πρόβλεψη της κίνησης με εργαλεία μηχανικής μάθησης. Η ανάγκη του ενός να βρει η έρευνα εφαρμογή και η αναζήτηση του άλλου για ερευνητική υποστήριξη των επιχειρηματικών του ιδεών τούς έφεραν κοντά, οδηγώντας στη δημιουργία της Delivery Galaxy. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα σύμπραξης της έρευνας με το επιχειρείν» λέει ο Διονύσης Κεχαγιάς στη Voria.    

Η εταιρεία, η οποία εδώ και λίγο καιρό είναι μέλος του Elevate Greece, απασχολεί σήμερα 6 άτομα και φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του 2023 να διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της, συμβάλλοντας από την πλευρά της στην αποτροπή του brain drain. «Ελπίζουμε τέτοιες προσπάθειες να μπορέσουν να κρατήσουν το  εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας» σημειώνει ο Γιώργος Θρασκιάς.