Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λευκό από μέλη της διοίκησης Ζέρβα στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 35%

Τι έγινε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης - Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη εάν θα αυξηθούν κατά 35% ή όχι τα ανταποδοτικά τέλη

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με τα ανταποδοτικά τέλη του 2024 καταγράφηκε σήμερα, δεκαπέντε ημέρες πριν την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τελικά η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, παρά την αρχική της θέση, κατέβασε πρόταση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 35%, όπως εισηγήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό ξεπερνά κατά 5% αυτό της συνολικής μείωση που είχε προχωρήσει η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε - Ζέρβας σε κυβέρνηση: Ενίσχυση του δήμου με 8,5 εκατ. ευρώ αλλιώς αύξηση τελών έως 35%

Αλαλούμ στην Οικονομική Επιτροπή – Λευκό ψήφισαν ακόμα και στελέχη της διοίκησης

Η εισήγηση για την αύξηση κατά 35% στα τέλη Καθαριότητας, Φωτισμού και Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων  για το έτος 2024, με βάση την πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιών, συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση των τελών και το θέμα παραπέμφθηκε στο ανώτατο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, για έγκριση ή μη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κατά ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργος Ορφανός, ενώ λευκό ψήφισαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης, Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων Χάρης Αηδονόπουλος, Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η δημοτική σύμβουλος Ίνγκα Αβραμίδου. Υπέρ ψήφισε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το θέμα για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών παραπέμπεται πλέον στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2024. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.  Είναι άγνωστο εάν θα εγκριθεί από τους δημοτικούς συμβούλους η πρόταση για αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 35%.

Δείτε επίσης - Διοίκηση Ζέρβα: Από το Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση για αύξηση ή μη των ανταποδοτικών τελών

Σημειώνεται, όπως είχε γράψει η Voria.gr τις προηγούμενες ημέρες, ότι απαιτούνται 25 θετικές ψήφοι για την έγκρισή τους. Η διοικούσα παράταξη αυτήν τη στιγμή έχει 18 δημοτικούς συμβούλους και είναι άγνωστο εάν όλοι θα ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας αύξηση. Αλλά ακόμα και αν όλοι οι σύμβουλοι από την παράταξη Ζέρβα ψηφίσουν θετικά, αυτό πρέπει να γίνει και από άλλους έξι συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε - Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο γόρδιος δεσμός με τα δημοτικά τέλη και στο... βάθος το άρθρο 160

Όπως όλα δείχνουν πλέον οδηγούμαστε στο να κληθεί να καθορίσει τα ανταποδοτικά τέλη και να συντάξει προϋπολογισμό για το 2024 η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Εξάλλου, όπως διαβάσατε πρώτα στη Voria.gr, η δυνατότητα αυτή υπάρχει βάσει της νομοθεσίας που προβλέπει πως εάν δεν ψηφιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 ο προϋπολογισμός από τις νυν διοικήσεις, αυτό θα γίνει αναγκαστικά από τις νέες έως τις 31 Μαρτίου.