Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λουλούδια στον τόπο που σκοτώθηκε ο 39χρονος διανομέας - «Μας άφησαν στο έλεος του Θεού»

«Ήμασταν αναγκασμένοι να δουλεύουμε ενώ αέρας ξερίζωνε δέντρα και παρέσερνε τα μηχανάκια », λένε οι διανομείς για τις αντίξοες συνθήκες το βράδυ του Σαββάτου

Λουλούδια στην οδό Απόλλωνος στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν 39χρονο διανομέα το βράδυ του Σαββάτου άφησαν οι συνάδελφοι του.

Οι διανομείς καταγγέλλουν τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκαν να δουλέψουν το Σάββατο, μια ημέρα όπου οι ριπές του ανέμου έφταναν και ίσως ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ προκειμένου να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Διαβάστε - Ντελιβεράς ο 39χρονος που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη - Οργή ΣΕΤΕΠΕ για διανομές εν μέσω θύελλας

Όπως λέει ο Γιώργος Μπρανικας, πρόεδρος του Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), την ώρα που ο άνεμος ξερίζωνε δέντρα και στέγες και παραλίγο να βυθίσει το αντιτορπιλικό «Βέλος», οι διανομείς εκτελούσαν δρομολόγια από τη μία άκρη της Θεσσαλονίκης στην άλλη, κάτω από την πίεση των πλατφορμών διανομής. «Άλλος ένας συνάδελφος που βγήκε για το μεροκάματο έχασε τη ζωή του. Δεν είναι η κακιά στιγμή, ο συνάδελφος έχασε τη ζωή του πρώτον γιατί οι πλατφόρμες στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους τόλμησαν και έβγαλαν διανομείς στον δρόμο και δεύτερον γιατί καμιά κυβέρνηση δεν έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιες καιρικές συνθήκες πρέπει να απαγορεύεται η διανομή», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρανίκα, εκτελούνταν παραδόσεις από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι το Πανόραμα και τη Θέρμη με τα μηχανάκια να δέχονται τις ισχυρές ριπές του ανέμου.

Όπως είπε ο ίδιος το Σωματείο με παρεμβάσεις που έκανε προσπάθησε να βάλει ένα φρένο, οι παραδόσεις περιορίστηκαν ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτό δεν στάθηκε αρκετό.

 

Ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της E-food σημείωσε στη Voria.gr ότι το Σάββατο οι συνθήκες ήταν άκρως επικίνδυνες. «Έπεφταν δέντρα, γλάστρες, ο αέρας παρέσερνε τα μηχανάκια και τα κουτιά που είχαν από πίσω  λειτουργούσαν σαν πανιά. Δεχόμασταν συνέχεια τηλεφωνήματα από συναδέλφους ότι δεν γίνεται να δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες και ζητούσαν να κλείσουν οι πλατφόρμες».

Σύμφωνα με τον κ. Καναβάρη, έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με τους manager των πλατφορμών ωστόσο όπως είπε είχαν να τηλέφωνα τους κλειστά. «Μας άφησαν στο έλεος του Θεού και είδαμε τα αποτελέσματα» υπογράμμισε.
Βάση στοιχείων καταγραφής της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης από το 2017 έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 διανομείς.

Αυτό που ζητούν είναι η άμεση λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δουλεύουν υπό ακραίες συνθήκες, να ενταχθεί το επάγγελμα τους στα ΒΑΕ και να υποχρεώνονται οι εταιρείες να παρέχουν όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.

Image
Image