Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μετατρέπουν πολύ μικρά καταστήματα σε Airbnb - Πού βρίσκονται, πόσο πωλούνται

H νέα τάση δίνει λύση σε μικρά καταστήματα,  σε στενά της Θεσσαλονίκης, που παραμένουν στα αζήτητα επί μακρόν

Χάρη στη βραχυχρόνια μίσθωση, που ξαναβρίσκει τον δυναμικό βηματισμό της στη Θεσσαλονίκη, μετά από μια περίοδο κατά την οποία έμοιαζε να έχει παροπλιστεί, μικρά, αραχνιασμένα, από την πολυετή τους παραμονή στα αζήτητα, καταστήματα, γυρίζουν σελίδα καθώς μετατρέπονται σε Airbnb.

Αν και μέχρι τώρα η συζήτηση αφορά, κυρίως, ισόγεια και υπόγεια καταστήματα που μετατρέπονται σε κατοικίες, οι οποίες αν και έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, αποτελούν μια πιο οικονομική λύση για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, πλέον στο μικροσκόπιο των ενδιαφερομένων, για επενδυτικούς, αυτή τη φορά, λόγους, μπαίνουν και τα πολύ μικρά καταστήματα, για τα οποία μέχρι πρότινος η μόνη ζήτηση που υπήρχε, αν υπήρχε, ήταν η μετατροπή τους σε πάρκινγκ.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria, ο Σάββας Αλβανούδης, της Alvanoudis Real Estate «πρόκειται για καταστήματα 30 - 40 τμ, συχνά ψιλοτάβανα. Με τον τρόπο αυτό μέσω μιας σκάλας μπορεί να δημιουργηθεί ένας δεύτερος χώρος». Σύμφωνα με τον ίδιο την τιμή του καταστήματος καθορίζεται από το ισόγειό του, κατά συνέπεια το αν το κατάστημα είναι ψηλοτάβανο και προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας δεύτερου χώρου δεν αυξάνει την τιμή του.

«Τα συγκεκριμένα καταστήματα βρίσκονται σε μικρά στενά και έχουν παραμείνει για αρκετά χρόνια κλειστά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αναζητούν λύση για την επόμενη ημέρα των εν λόγω ακινήτων. Κάποιοι τα διαμορφώνουν οι ίδιοι σε Airbnb, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις τα πουλούν και οι νέοι ιδιοκτήτες τους προχωρούν στη μετατροπή», αναφέρει ο κ. Αλβανούδης.

Τα συγκεριμένα ακίνητα βρίσκονται συνήθως σε στενάκια πάνω από την οδό Εγνατία, αλλά και σε πιο κεντρικούς δρόμους όπως στην Αγία Σοφίας, στο ύψος της Κασσάνδρου, αλλά και στα ανατολικά για παράδειγμα στην οδό Μπότσαρη.

Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις αγοραστών που προχώρησαν στην απόκτηση μικρών καταστημάτων που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, το ένα δίπλα στο άλλο, και παρέμεναν κλειστά για χρόνια δημιουργώντας μια εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης.

Η εν λόγω τάση αποτελεί απάντηση στις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στις οποίες πωλούνται τα μικρά διαμερίσματα, αλλά και στον περιορισμό και παράλληλα στην επίσης αύξηση των τιμών πώλησης των βιοτεχνικών χωρών.

Η κινητικότητα πάντως που καταγράφεται για τα μικρά καταστήματα και παράλληλα, δεδομένου, πως η ελληνική αγορά ακινήτων αναπτύσσει ταχύτατους αυξητικούς ρυθμούς στις τιμές, έχει ωθήσει τις τιμές και των συγκεκριμένων ακινήτων προς τα πάνω. Πριν από το 2018 όποτε άρχισε να επανέρχεται από τον πάγο η κτηματαγορά, τα εν λόγω ακίνητα δεν είχαν τιμή …πώλησης καθώς κανείς δεν εκδήλωνε ενδιαφέρον για να τα αγοράσει. Το 2018 οι τιμές τους διαμορφώθηκαν περί τα 500 ευρώ το τ.μ. ενώ, πλέον, μπορεί να αγγίξουν και τα 700 ευρώ παρουσιάζοντας σε μια πενταετία αύξηση κατά 40%.