Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για Ολοκαύτωμα με αιχμές σε Ζέρβα

Σκληρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση η πλατεία Ελευθερίας να παραμείνει πάρκινγκ αντί για χώρος μνήμης.

Τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων Θεσσαλονικέων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί τιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ανήμερα της συμπλήρωσης 78 ετών από την αναχώρηση της πρώτης αμαξοστοιχίας από την πόλη για το Άουσβιτς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη των Εβραίων συμπατριωτών μας θυμάτων του ναζισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μην παραλείποντας να αφήσει αιχμές στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας.

«Δυστυχώς, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο και με το δήμο Θεσσαλονίκης. Εδώ και δύο χρόνια η πλατεία Ελευθερίας, η οποία επρόκειτο να διαμορφωθεί σε χώρο μνήμης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, παραμένει αποκλεισμένη με λαμαρίνες. Γιατί σύμφωνα με το δήμαρχο, η δημιουργία πάρκινγκ στο χώρο είναι πιο σημαντική από την  ιστορική μνήμη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σύμφωνα με το ψήφισμα της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «η ανάδειξη της Ιστορίας της κατοχικής περιόδου πρέπει, επιτέλους, να συνδυαστεί με την υλική αποκατάσταση των θυμάτων του ναζισμού από το σύγχρονο γερμανικό κράτος. Όπως είναι η επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις κατοχικές αρχές, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να γλιτώσει τα άρρενα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία. Ένα αδικαίωτο αίτημα που πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» τόσο σε διπλωματικό όσο και νομικό επίπεδο, σύμφωνα με τη δεσμευτική για την κυβέρνηση απόφαση της Βουλής και την από  4-6-2019 Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση».