Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οδοιπορικό στα μέρη που ζούσαν οι Εβραίοι πριν τη ναζιστική κτηνωδία (vid)

Το δημοτικό σχήμα «Πόλη Ανάποδα» διοργάνωσε οδοιπορικό στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκδιώχθηκαν από τους Ναζί - Δείτε εικόνες

Ιστορίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης ξετυλίχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής σε γειτονιές της πόλης όπου ζούσαν και εργάζονταν, πριν τον διωγμό τους από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη - Εβραιοϊσπανικά: Η γλώσσα που ρίζωσε στη Θεσσαλονίκη, η λαίλαπα των Ναζί και η αναβίωση

Συγκεκριμένα, έπειτα από πρωτοβουλία των δημοτικών σχημάτων «Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής» στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Ολοκαυτώματος που ήταν την περασμένη Πέμπτη δεκάδες άτομα παρακολούθησαν το σύντομο οδοιπορικό και τη διήγηση του συγγραφέα Γιάννη Γκλαρνέτατζη που περιέγραψε τις συνθήκες και τις στιγμές εκείνης της εποχής.

Οι πρώτες διηγήσεις ξεκίνησαν από την οδό Πτολεμαίων και συνεχίστηκαν στην οδό Συγγρού, πλησίον της Συναγωγής Μοναστηριωτών. Εκεί παρατέθηκαν ημερομηνίες από τις αποστολές διωγμών προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης - Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος(vid)

Στη συνέχεια ο συγγραφέας συνέχισε τη διήγησή του από τη Βαλαωρίτου όπου έδειξε το κατάστημα «Μπενρουμπή». Σε αυτό είχε γίνει πλιάτσικο από δωσίλογους όπου αποσπάστηκαν εκατομμύρια κατοχικές δραχμές. Παράλληλα έγινε αναφορά στην αστική οικία της οικογένειας Αλλατίνη, που βρίσκεται σε κοντινό σημείο από το προαναφερόμενο κατάστημα.

Τελευταία στάση του οδοιπορικού, αφότου έγινε πέρασμα από το εβραϊκό Μουσείο και την οδό Ρογκότη, ήταν η Πλατεία Ελευθερίας.

Εκεί ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης περιέγραψε τον τρόπο που βασανίστηκαν οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ήταν σε εξέλιξη η καταγραφή τους στο κτήριο της Ιωνικής Τράπεζας, δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, ενώ τα μέλη των δημοτικών σχημάτων άπλωσαν πανό με το μήνυμα υπέρ της δημιουργίας πάρκου μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας και όχι πάρκινγκ που είναι αυτήν τη στιγμή.