Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου κατά της πευκοκάμπιας

Αεροψεκασμοί για την καλή υγεία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκαν σήμερα επιτυχώς οι αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) για τον περιορισμό του εντόμου Πευκοκάμπια (Thaumetopea pityocampa) που προσβάλλει πεύκα.

Οι αεροψεκασμοί, σύμφωνα με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, έγιναν με το εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα FORAY 48B SU, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι αεροψεκασμοί έγιναν σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία (359ΜΑΕΔΥ), κάτω από την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών/ ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Η Πευκοκάμπια που, παρά το ότι δεν καταστρέφει άμεσα τα δέντρα όπως άλλα έντομα, δημιουργεί τοπικές ξηράνσεις στα Πεύκα και επηρεάζει αρνητικά την καλή υγεία του δάσους. Επιπλέον, είναι ένα έντομο που προκαλεί από μικρές ως πολύ σοβαρές αλλεργίες στον άνθρωπο.

Η Δασάρχης Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά δήλωσε: «Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για 40η χρονιά σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία διεξάγει την επέμβαση των αεροψεκασμών για την καταπολέμηση τα Πευκοκάμπιας στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με τους αεροψεκασμούς διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τον πληθυσμό της Πευκοκάμπιας, ώστε να είναι ασφαλές για όλους όσοι εργάζονται στο δάσος ή το επισκέπτονται για αναψυχή. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τον περιορισμό των πόρων των δασικών υπηρεσιών, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται με τα χρήματα που μας κατανέμονται. Έτσι, ξεκίνησε μια πολύ αγαστή συνεργασία με το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και κυρίως με τον Ειδικό Ερευνητή και Εντομολόγο Δρ. Δ. Αβτζή, η οποία μας προσέδωσε περισσότερη αποτελεσματικότητα στη συστηματική διαχείριση του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.»

Φωτογραφία: Γιώργος Τσικούρας/Δασαρχείο Θεσσαλονίκης