Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην απεργιακή πορεία ΕΚΘ και ΕΔΟΘ (φωτο+vid)

Διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη και υπέρ των εργαζομένων ζητώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην απεργιακή πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου.

Τα τοπικά παραρτήματα των συνδικάτων, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη αλλά και υπέρ των εργαζομένων ζητώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.

Στη συνέχεια ακολούθησε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της νεολαίας, που νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στο μνημείο Λαμπράκη, όπου στελέχη και βουλευτές πραγματοποίησαν δηλώσεις.

Παράλληλα, στην πορεία συμμετείχαν αρκετά μπλοκ εργατικών σωματείων σε διάφορους κλάδους, όπως των ΠΟΕ-ΟΤΑ και συλλόγων εργαζομένων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος βρέθηκαν και οι δυνάμεις της ΟΚΔΕ, που είχαν φτάσει νωρίτερα στον χώρο της συγκέντρωσης, έχοντας στην κεφαλή τους διανομείς με μηχανάκια.

Αντίστοιχα και οι φοιτητικοί σύλλογοι, το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, η ΜΑΧΗ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συντάχθηκαν με την πορεία, έχοντας πραγματοποιήσει νωρίτερα συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτη.

Η πορεία κινήθηκε επί των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατίας και Αντιγονιδών και κατέληξε έξω από το ΥΜΑΘ.

Στο τέλος της πορείας αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και τεσσάρων φορέων (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, Εμπορικός Σύλλογος και Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί) ζήτησαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταυρό Καλαφάτη ώστε να μεταφέρουν τα αιτήματά τους. Ο υφυπουργός, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι άνθρωποι ασφαλείας του ΥΜΑΘ, απουσίαζε. Οι φορείς και το ΕΚΘ κατήγγειλαν απαξίωση από τον υφυπουργό και τόνισαν ότι η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη εκτιμώντας ότι η συνάντηση μπορούσε να πραγματοποιήθει αλλά ο υφυπουργός την απέφυγε.

Στη συνέχεια κόλλησαν τα ψηφίσματα στην είσοδο του ΥΜΑΘ και αποχώρησαν.

Νωρίτερα, σε ομιλία που έγινε κατά την προσυγκέντρωση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Κυπριανίδης ανέφερε ότι «η ακρίβεια τσακίζει, το βαρέλι της λιτότητας δεν έχει πάτο και ο μισθός τελειώνει τις δύο πρώτες εβδομάδες. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός, δεν φτάνει ο μισθός. Απαιτούμε τώρα αύξηση κατώτατου μισθού και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών», ενώ χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού ως «προσχηματικό μέτρο, το οποίο δεν ανακουφίζει τις ευάλωτες οικογένειες».