Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία στο κέντρο της πόλης για το 6ο αυτοδιοργανωμένο pride

Τα άτομα που συμμετέχουν στην πορεία φωνάζουν συνθήματα κατά των γυναικοκτονιών αλλά και υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Πορεία διεκδίκησης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ πραγματοποιούν μέλη του Reclaim Pride αλλά και αναρχικές συλλογικότητες στο πλαίσιο του 6ου αυτοδιοργανωμένου pride Θεσσαλονίκης.

Με την πολύχρωμη σημαία να κυματίζει στην κορυφή της πορείας οι συγκεντρωμένοι κατέβηκαν στο οδόστρωμα της Εγνατίας και κρατώντας πανό φωνάζουν πως το σύστημα γεννά πολέμους αλλά οι ίδιοι γεννούν αντιδράσεις.

Η παρέλαση πραγματοποιείται για τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙΑ+ και την απελευθέρωση του φύλου και της σεξουαλικότητας.

Οι συμμετέχοντες φωνάζουν συνθήματα κατά των γυναικοκτονιών αλλά και υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως αναφέρει το μέλος της συνέλευσης γυναικών 8 Μάρτη, ομάδα που διοργανώνει το reclaim Pride, Ιωάννα Γαϊτάνη, η φετινή παρέλαση αφιερώνεται στον πόλεμο και μέσα από ένα πλαίσιο δράσεων όπως workshops, drag show και μία συναυλία επιθυμούμε να καταδικάζουμε απερίφραστα τον πόλεμο.

«Στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός ομοφοβία, τρανσοφοβία, καταστολή, ακρίβεια και σεξισμός», είναι το κεντρικό σύνθημα της πορείας.

Όπως σημειώνουν, «η αστική δικαιοσύνη λειτουργεί επανειλημμένα ως προστάτης όλων όσων μας καταπιέζουν. Όλων όσων μας σκοτώνουν. Ειδικά η αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου στρώνει κόκκινο χαλί για κάθε δολοφονία».

Παράλληλα, κρατώντας πανό τονίζουν πως «η νομοθέτηση του ομόφυλου γάμου τώρα, από μια συντηρητική, φασίζουσα και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, θα λειτουργούσε άψογα ως ροζ πλυντήριο για όλα τα καταστροφικά μέτρα που πήρε σε κάθε τομέα».