Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αφού οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό δυσκολεύουν το έργο τους

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αφού οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης δυσκολεύουν την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Σε επιστολή που έχει αποστείλει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει κομβικό σημείο την παράδοση του νέου τερματικού σταθμού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. «Η ανακαίνιση του υφιστάμενου αεροσταθμού έχει αλλάξει τα δεδομένα και μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι η εταιρεία Fraport χαρακτήρισε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως τη ναυαρχίδα της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2019 πέρασαν από το αεροδρόμιο 6.900.000 επιβάτες, ενώ οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 8,6%. Όσο κι αν μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, δυστυχώς, η αστυνομική δύναμη και οι δυνατότητες της ΔΑΚΑΘ υπολείπονται κατά πολύ αυτών που απαιτούνται», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στον αρμόδιο υπουργό, την περσινή χρονιά, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας συνέλαβαν πάνω από 1500 άτομα, συλλήψεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν αλλοδαπούς από τη Σύρια, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Κονγκό, την Σομαλία και την Ερυθραία, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Όπως είναι εύλογο, ο δυσθεώρητος αριθμός των συλλήψεων έχει διαταράξει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, καθώς ο λιγοστός αριθμός των υπηρετούντων δεν επαρκεί για τις τεράστιες υπηρεσιακές ανάγκες», επισημαίνειη Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Εστία μόλυνσης τα κρατητήρια

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται και με τις μη ενδεδειγμένες συνθήκες κράτησης σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν η ΔΑΚΑΘ διαθέτει περιορισμένο χώρο κρατητηρίων που δεν εξασφαλίζουν τη σωστή υγιεινή και ασφάλεια των κρατουμένων. Καθημερινά, ο υπέρογκος αριθμός των συλληφθέντων προκαλεί ποικίλα προβλήματα φιλοξενίας και διαχείρισης της κατάστασης, δεδομένου ότι στους κρατούμενους συμπεριλαμβάνονται οικογένειες με μικρά παιδιά. «Τα κρατητήρια γεμίζουν ασφυκτικά και μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης. Ο φόβος για πιθανή μετάδοση ασθενειών είναι μόνιμα υπαρκτός, ενώ έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά που τον επιβεβαιώνουν», τονίζει η ΕΑΥΘ.

Αν και τα καθήκοντα του Τμήματος Ασφάλειας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη του προσωπικού. Μεταξύ άλλων έχουν αναλάβει να συλλέγουν ψηφιακά τα δακτυλικά αποτυπώματα των συλληφθέντων με μηχανήματα AFIS, εργασία που μέχρι πρότινος γινόταν από Αστυνομικούς της ΥΕΕΒΕΕ. Επιπλέον, καθημερινά συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο 10 άτομα και οι μεταγωγές γίνονται με βανάκι από προσωπικό της Διεύθυνσης. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και οδηγούν αλυσιδωτά στην καθυστέρηση άλλων υπηρεσιακών ενεργειών.

«Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για υποχρεωτική πληκτρολόγηση όλων των ευρωπαίων Πολιτών, έχει επιφέρει ουρές και αναμονή στα σημεία ελέγχου (αφίξεις-αναχωρήσεις). Αν προσμετρηθούν και οι περιπτώσεις των διοικητικών συλλήψεων, των απελάσεων και των προστίμων για παραβιάσεις visa, γίνεται αντιληπτό το πόσο αυξάνεται ο καθημερινός φόρτος και η πίεση των συναδέλφων», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί.

Μάλιστα σημειώνουν ότι λόγω αυτής της κατάστασης, έχουν αυξηθεί και οι κλοπές εντός των χώρων του αεροδρομίου και των αστικών λεωφορείων που τερματίζουν σ’ αυτό. «Για την πρόληψη και την καταστολή των έκνομων ενεργειών, πρέπει να αυξηθούν άμεσα οι πεζές περιπολίες εντός του αερολιμένα», επισημαίνουν οι αστυνομικοί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Δυσκολεύονται τα τμήματα

Την ίδια ώρα, το Αστυνομικό Τμήμα της Διεύθυνσης με δυσκολία αντεπεξέρχεται στα καθήκοντά του, τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος αστυνομικών θεμάτων και στοχεύουν στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ευταξίας στους χώρους του αεροδρομίου.

Το δε Τμήμα Τροχαίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξημένο όγκο επισκεπτών και να αποτρέψει την κυκλοφορική συμφόρηση πέριξ του αεροδρομίου.

Όπως λένε οι αστυνομικοί, «αυτά τα δυο Τμήματα, παρότι παρουσιάζουν δικά τους υπηρεσιακά προβλήματα, καθημερινά λειτουργούν επικουρικά προς το Τμήμα Ασφαλείας, αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων που δεν δύνανται να διεκπεραιωθούν λόγω έλλειψης χρόνου και προσωπικού».

Καταλήγοντας η διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι νν αναμονή της θερινής περιόδου και της επικείμενης κατακόρυφης αύξησης των πτήσεων, επιβάλλεται να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο στήριξης των λειτουργιών της ΔΑΚΑΘ, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση χώρων κρατητηρίων που θα είναι σύμφωνοι με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

«Οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές και γρήγορα επανέρχεται η πρότερη κατάσταση. Για το λόγο αυτό, αιτούμαστε την παρέμβασή σας για τον διπλασιασμό των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ, με ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών της ΓΑΔΘ, κι όχι ανακατανομή μεταξύ Διευθύνσεων. Ενέργεια η οποία θα είναι ανάλογη της επέκτασης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου», αναφέρουν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ