Skip to main content

Η αρκούδα επέστρεψε ξανά στη Θεσσαλονίκη - Κατέστρεψε μελίσσια στο Φίλυρο (φωτο)

Συνεχίζεται το... σουλάτσο της νεαρής αρκούδας μεταξύ των ορεινών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης - Οι ζημιές σε μελίσσια και η θέαση από πολίτη σε δρόμο

Ακόμη μία... βόλτα από τη Θεσσαλονίκη έκανε η νεαρή αρσενική αρκούδα που έχει αναστατώσει τους δύο τελευταίους μήνες τα ορεινά του νομού καθώς και τη γειτονική Χαλκιδική, καταστρέφοντας μελίσσια. Τελευταία... επίσκεψη του ογκώδους άγριου ζώου ήταν στο Φίλυρο, όπου και πάλι γεύθηκε τον αγαπημένο της μεζέ, το μέλι, προκαλώντας όμως ξανά ζημίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, διαπιστώθηκε ότι η αρκούδα την περασμένη Κυριακή 18 Ιουνίου κατέστρεψε ένα μελίσσι και πάτησε κάποια ακόμη, σε μελισσοκομική εγκατάσταση στο Φίλυρο. Η αρκούδα έκανε σήμερα τα ξημερώματα την επανεμφάνισή της στην ίδια εγκατάσταση, όπου πάλι κατέστρεψε μία κυψέλη.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος Επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ» αναφέρει ότι πιθανόν πρόκειται για την ίδια αρκούδα που έχει εντοπιστεί και σε άλλα μέρη της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο αναμένεται να επιβεβαιωθεί επίσημα από την ανάλυση DNA, η οποία θα γίνει από τις τρίχες που εντοπίστηκαν στο μελίσσι από όπου πέρασε.

Όπως προκύπτει, φαίνεται να είναι η ίδια αρσενική αρκούδα, ανήλικη, περίπου τριών έως πέντε ετών, η οποία στα τέλη του Απριλίου έφτασε στη Χαλκιδική, μετά μετακινήθηκε στον Χορτιάτη, έπειτα επέστρεψε ξανά στη Χαλκιδική και τώρα εντοπίστηκε στο Φίλυρο.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει ότι είναι σύνηθες να αναζητούν νέες πηγές για τροφή τα νεαρότερα αρσενικά, τα οποία πιθανόν να έχουν διωχθεί από μεγαλύτερα σε ηλικία και δυνατότερα αρσενικά. «Το να πλησιάζει μία αρκούδα τόσο κοντά σε ανθρώπινη παρουσία και ανθρώπινη κατοικία είναι κάτι το οποίο γίνεται συχνά τα τελευταία δέκα χρόνια, ωστόσο στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη γίνεται πρώτη φορά», τονίζει.

Εθεάθη στη μέση του δρόμου

Αξίζει να σημειωθεί πως μία γυναίκα με ανάρτησή της σε ομάδα στο Facebook ανέφερε ότι, ενώ ανέβαινε με το όχημά της για Φίλυρο, «πετάχτηκε μία αρκούδα στη μέση του δρόμου» και δεν την άφηνε να περάσει. Η γυναίκα αναφέρει πως έκανε όπισθεν με το όχημά της από τον φόβο της να μην τρομάξει την αρκούδα και περίμενε σε κατάστημα κοντά στο σημείο. Μετά από πέντε λεπτά η γυναίκα ανέβηκε ξανά στο ίδιο σημείο και κατάφερε να περάσει με το όχημά της. Η ίδια έγραψε ότι η αρκούδα ήταν στην άκρη του δρόμου, όπου γίνονται έργα, και ξαναβγήκε στον δρόμο όταν εκείνη κοίταξε πίσω.

«Είτε είμαστε πεζή είτε είμαστε με αυτοκίνητο, δεν πρέπει να πάμε καταπάνω στην αρκούδα και δεν πρέπει να δείξουμε κάποια επιθετική κίνηση. Πρέπει να της αφήσουμε χώρο να κινηθεί ενώ εμείς οι ίδιοι οπισθοχωρούμε, ώστε να μη νιώσει το ζώο ότι απειλείται και να συνεχίσει τον δρόμο του», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης και προσθέτει ότι η αρκούδα δεν έχει λόγο να επιτεθεί σε ανθρώπους, καθώς δεν τους βλέπει σαν φαγητό, αλλά σαν κίνδυνο και τους φοβάται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Καλλιστώ», ήδη έχουν τοποθετηθεί αυτόματες κάμερες στα σημεία από όπου έχει περάσει η εν λόγω αρκούδα και έχει κάνει ζημιά και εξετάζεται η δυνατότητα αν ξαναπεράσει από κάποιο ίδιο σημείο να πιαστεί σε παγίδα και να μεταφερθεί σε τοποθεσία που κρίνει το δασαρχείο.

Σε συναγερμό οι μελισσοκόμοι

Σημειώνεται ότι σε συναγερμό βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης με την εμφάνιση της αρκούδας, καθώς η πτώση της τιμής του μελιού, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που έχει πλήξει τον τελευταίο καιρό τη Θεσσαλονίκη και άλλες συνθήκες που έχουν επηρεάσει ήδη αρνητικά τον κλάδο, έχουν φοβίσει πολύ τους παραγωγούς για πιθανή περαιτέρω καταστροφή της παραγωγής και των εγκατάστασεών τους.

Οδηγίες για αναπάντεχες συναντήσεις με αρκούδες

Συμβουλές σε κυνηγούς, μελισσοτρόφους, κτηνοτρόφους και πολίτες που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις παρυφές δασών, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα, εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όσοι κινούνται στο δάσος ή σε περιοχή που μπορεί να αποτελέσει πέρασμα της αρκούδας προς αναζήτηση τροφής, καλό θα ήταν να προκαλούν θόρυβο με την κίνησή τους, με ομιλίες ή ακόμη και με τη χρήση σφυρίχτρας, ώστε εάν υπάρχει αρκούδα να απομακρυνθεί.

Σε περίπτωση που είναι εποχούμενοι, να παραμείνουν στο όχημά τους, να κινούνται με μικρή ταχύτητα, να ανάψουν τα φώτα του οχήματος και να κορνάρουν ενώ αν συναντήσουν αρκούδα ενώ είναι πεζοί, να είναι ψύχραιμοι να απομακρυνθούν άμεσα και διακριτικά προς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να τρέξουν ή να φωνάξουν, αφήνοντας διέξοδο διαφυγής της. Η αρκούδα δεν θα πρέπει να αιφνιδιασθεί, να ενοχληθεί, να αισθανθεί ότι κινδυνεύει, απειλείται ή ότι είναι παγιδευμένη, σε κάθε δε περίπτωση, δεν πρέπει να οχληθεί εάν τυχόν είναι θηλυκή και συνοδεύεται από τα μικρά της.

Αποτελεσματική μέθοδος προστασίας εγκαταστάσεων παντός είδους είναι η περίφραξη με ηλεκτροφόρο περίφραξη και η απώθηση με την παρουσία σκυλιών- φυλάκων κοπαδιών.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αποφυγή διασποράς τροφής (για αδέσποτα) ή σκουπιδιών που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για την αρκούδα, είναι επιβεβλημένη.

Η ενημέρωση, τέλος, της Δασικής Υπηρεσίας των Δήμων, της Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος για τυχόν περιστατικό εμφάνισης Αρκούδας θα πρέπει να είναι άμεση.

Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε περιστατικά εμφάνισης αρκούδας στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, (Χορτιάτης, Φράγμα Τριαδίου, Λακκιά), στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Λαγκαδά, (Σοχός, Αυγή, Πετροκέρασα), και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρού (Βρασνά) εντός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Συζητήθηκαν διεξοδικώς και αποφασίστηκαν όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όπως και η ενημέρωση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί προσφορότερη διαχείριση των περιστατικών εμφάνισης τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την επιβίωση και ευζωία της αρκούδας.