Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η έκρηξη στο ΑΠΘ μετά την επέμβαση της ΕΛΑΣ και τις 49 προσαγωγές

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εκτονώθηκε η ένταση, με τους φοιτητές να ολοκληρώνουν την πορεία και να αποχωρούν - Παρέμειναν δυνάμεις της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ

Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου το Α.Π.Θ., μετά την επέμβαση της αστυνομίας, τις 49 προσαγωγές από τη ΣΘΕ και την ισχυρή παρουσία ένστολων μέσα στο κάμπους.

ΔιαβάστεΝύχτα έντασης στη Θεσσαλονίκη: Η ΕΛΑΣ μέσα στο ΑΠΘ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ύστερα από ενημέρωση πως φοιτητές επιχειρούσαν να σπάσουν τις λαμαρίνες στο πρώην Στέκι του Βιολογικού, το οποίο τελούσε για χρόνια υπό κατάληψη και πλέον ο χώρος ανακαινίζεται για να φιλοξενήσει βιβλιοθήκη. 

Για αρκετές ώρες υπήρχε ένταση και η κατάσταση μύριζε μπαρούτι καθώς μετά τις 49 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ, πλήθος φοιτητών συγκεντρώθηκαν έξω από το ΑΠΘ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών και ζητώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, που ρωτήθηκε για την αστυνομική επιχείρηση είπε πως «η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους».

Διαβάστε επίσηςΠρύτανης ΑΠΘ: Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από οργανωμένες ομάδες

Μέχρι αργά το βράδυ οι φοιτητές με τη συμπαράσταση καθηγητών του πανεπιστημίου βρισκόταν απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν παραταχθεί στις εισόδους του κάμπου, εμποδίζοντας την είσοδο, αλλά και την έξοδο όσων ήταν ήδη μέσα. 

Γύρω στις 22.00 οι φοιτητές έκαναν πορεία προς την Καμάρα και εκεί ακολούθησαν δύο χωριστές διαδρομές, μία προς την Εγνατία και μία προς την Ιασονίδου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Διαβάστε σχετικάΘεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών στο κέντρο ενάντια στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κατάσταση εκτονώθηκε, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν πως αστυνομικοί παρέμεναν στους χώρους του ΑΠΘ και συνέχιζαν την έρευνα εντός των κτηρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου νωρίτερα είχαν βρει κράνη και κοντάρια.