Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θεαματικές φιγούρες παρκούρ στη γέφυρα της Βούλγαρη (φωτο+vid)

Στη δράση συμμετείχε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Παρκούρ, Δημήτρης Κυρσανίδης, γνωστός και ως DK.

Ένα πάρκο, μία ομάδα και μία γειτονιά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ένα parkour jam, που έδωσε ζωή στο πάρκο πάνω από τη γέφυρα της Βούλγαρη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Κυριακής.

Μία ομάδα, οι Antithrust, που πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ξεκίνησε από μία παρέα αυτοδίδακτων από το YouTube εραστών του παρκούρ αποφάσισαν να ανεβάζουν τα βίντεό τους και να καλούν όσοι αγαπούν το άθλημα να συμμετάσχουν στις δράσεις τους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μία τέτοια δράση διοργανώθηκε και σήμερα στο πάρκο πάνω από τη γέφυρα της Βούλγαρη όπου 15 freerunners έκαναν την προσπάθειά τους και, υπό τους ήχους της ροκ, προσπέρασαν εμπόδια εντοπίζοντας εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας και πέντε από αυτούς έφτασαν στον τελικό. Μάλιστα, αποτέλεσε και το πρώτο parkour jam που διοργάνωσε η ομάδα.

Στη δράση συμμετείχε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Παρκούρ, Δημήτρης Κυρσανίδης, ή αλλιώς DK, όπως όλοι τον φωνάζουν, που κέρδισε και την πρώτη θέση στο πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ, καθώς και ο Μίμης Θεοδωρίδης, ο οποίος έχει πολλές παγκόσμιες διακρίσεις, αλλά και αρκετά ανερχόμενα αστέρια του παρκούρ.

 

Αρεκτοί ήταν οι freerunners που ήρθαν από την Κατερίνη, αλλά και από τη Λάρισα για να συμμετάσχουν στη δράση.

Οι πιο συχνές ηλικίες που συμμετέχουν είναι 15 με 20 ετών. Ωστόσο, τα βλέμματα τράβηξε και ο Γιαννάκης, που είναι μόλις 12 και έκανε παρκούρ με τους μεγάλους. Φυσικά, καταχειροκροτήθηκε.

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης, ο πρώτος που κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ, το οποίο  διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής τον Οκτώβριο, λέει πως το παρκούρ είναι η ζωή του πέρα από το επάγγελμά του, που τον βιοπορίζει.

«Με αυτό ξυπνάω και με αυτό κοιμάμαι, ξεκίνησα από τα 12 μου», είπε ο ίδιος που μετρά ήδη πέντε παγκόσμιες διακρίσεις. Αλλά εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου είναι διαφορετική γιατί αποτελεί την πρώτη σε επίσημη διοργάνωση. «Νιώθω τέλεια, ότι έχω γράψει ιστορία, είμαι ο πρώτος στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», είπε, ενώ σχολίασε πως θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος σε αγώνες γειτονιάς γιατί αυτό είναι το παρκούρ.

Ο Μίμης Θεοδωρίδης έχει πολλές παγκόσμιες διακρίσεις, όλες από πέρυσι, ξεκινώντας από την τρίτη θέση στη Σόφια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τη δεύτερη στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μονπελιέ της Γαλλίας και την πρώτη στην Αλαμπάμα, στο World Games Athlete. Στα 22 του ήδη έχει στην πλάτη του 10 χρόνια εμπειρίας. Όπως λέει, έχοντας μεγαλώσει στην Καβάλα ήρθε Θεσσαλονίκη για σπουδές και "άνθισε" μέσα στο αγαπημένο του άθλημα. Μάλιστα, παρκούρ κάνει και η κοπέλα του, η Νένα, που τον ακολουθεί και τον στηρίζει.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του Άλεξ που πριν από 8 μήνες ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία με δύο στόχους: να μάθει ελληνικά και να συνεχίσει το παρκούρ. Η μητέρα του Άλεξ είναι Ελληνίδα ωστόσο ο ίδιος δεν  μιλάει ελληνικά. Έψαχνε για να βρει μία ομάδα, μία κοινότητα, που να ασχολείται με το παρκούρ και έτσι του συνέστησαν τους Antithrust, οι οποίοι τον έβαλαν για τα καλά στο άθλημα.

Δύο από τους ιδρυτές της ομάδας, ο Δημήτρης Μήνος και ο Ιάσωνας Γεωργιάδης, μίλησαν με ενθουσιασμό για το πρώτο jam που διοργανώνουν ως ομάδα. Άλλωστε, όπως λένε, το ξεκίνησαν από τα 15 τους περίπου, ως παιδιά που δεν ήξεραν τι είναι αυτό που κάνουν, αλλά το αγάπησαν και έμαθαν τα πάντα γύρω από αυτό. «Βλέπαμε στο YouTube κινήσεις και έτσι διδάχτηκαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που σήμερα έχει τόσο κόσμο και μας ακολουθούν και μας γνωρίζουν», σχολίασαν.