Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος

Αισιοδοξία για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της οικονομίας - Τι ζητούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου

Αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με προσδοκίες, ωστόσο, για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση δράσεων που θα έχουν ως κύριο άξονα τους την ενίσχυση του επιχειρείν εμφανίζονται οι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συνομίλησε η Voria.gr, μια ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών που ανέδειξε μια «ισχυρή, αυτοδύναμη  κυβέρνηση», μέγα ζητούμενο για τους επιχειρηματίες.

Όπως λένε μια περίοδος αβεβαιότητας έλαβε τέλος με αποτέλεσμα η σταθερότητα και η ηρεμία που χρειάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος για να λειτουργήσει να επιστρέφει ωστόσο αυτό που επιζητούν είναι αποτελεσματικότητα και εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν το μικρομεσαίο επιχειρείν επί σειρά ετών.

«Την εκτίμηση πως η εκλογή της νέας αυτοδύναμης, ισχυρής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε εκτόξευση των επενδύσεων» εκφράζει μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγών (ΣΕΒΕ) Σίμος Διαμαντίδης επισημαίνοντας  πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των εξαγωγών που αποτελούν τον καθρέφτη των ελληνικών προϊόντων, που χαρακτηρίζονται για την ποιότητα τους, να υλοποιηθούν τα έργα που τρέχουν στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα επισημαίνει πως θα πρέπει να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν στο παρελθόν.

«Είμαι σίγουρος για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την ανάπτυξη της χώρας» σημειώνει ο κ. Διαμαντίδης υπογραμμίζοντας τη σημασία της σταθερής κυβέρνησης που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

«Η νέα κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ταχύτατα ώστε να δώσει λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν το μικρομεσαίο επιχειρείν όπως: η ακρίβεια, για την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επιτεύχθηκε ουσιαστική τιθάσευση της, το αυξημένο λειτουργικό κόστος, η ενίσχυση της ρευστότητας που απασχολεί διαχρονικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν πρόσβαση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κρατούν τις κάνουλες της δανειοδότησης κλειστές για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση των έμμεσων φόρων» αναφέρει ο πρόεδρος του  Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως μετά από μία μακρά προεκλογική περίοδο και δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η χώρα έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό καθώς έτσι θα ξεκινήσει και η επιστροφή σε μία κανονικότητα.

Στο τρίπτυχο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης επισημαίνοντας πως ο εμπορικός κόσμος για τον οποίο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις τόνωσης αναμένει πολλά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, βασική προτεραιότητα είναι να μπει «μια τάξη στα κόκκινα δάνεια, να επιτευχθεί τιθάσευση στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης,  προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τα νοικοκυριά και για αγορές που αφορούν  τα ρούχα, την υπόδηση κλπ. Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην οικονομική στήριξη των εμπόρων μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης, στα οποία συχνά δεν έχουν πρόσβαση».