Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα γίνει το λίφτινγκ στο Καπάνι - Σταδιακά οι παρεμβάσεις (φωτο)

Σταδιακά οι εργασίες για να μη διαταραχθεί η εμπορική δραστηριότητα. Σε ενάμιση χρόνο ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις - Έτοιμη η μελέτη.

Το επόμενο διάστημα η μια από τις δυο κεντρικές ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της για το κοινό. Η νέα αγορά Μοδιάνο είναι πλέον έτοιμη να ενταχθεί και πάλι στην καθημερινότητα της πόλης και θα περιμένει το «αδελφάκι» της, το Καπάνι να αποκτήσει σε ενάμιση χρόνο τη νέα του μορφή, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους στο χρόνο, «όπως παλιά», αλλάζοντας όλη την εικόνα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η σύμβαση για την ανάπλαση στο Καπάνι, για τη δημιουργία «ανοιχτού κέντρου εμπορίου», όπως χαρακτηρίζεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, υπογράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη δρομολογήθηκαν οι παρεμβάσεις.

Αυτές, όπως εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Μάκης Κυριζίδης, θα γίνουν σταδιακά, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς και να μην κλείσει για το κοινό. Ήδη μάλιστα ο δήμος έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που προτεραιοποιεί τις παρεμβάσεις ανά δρόμο.

Ο χώρος στον οποίο θα γίνει η ανάπλαση περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Βενιζέλου, Ερμού και Αριστοτέλους. Συγκεκριμένα θα γίνουν παρεμβάσεις σε επτά πεζοδρομημένες οδούς (Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή).

Το Καπάνι αντιμετωπίζει σειρά λειτουργικών προβλημάτων εδώ και πολλά χρόνια. Προβλήματα, που έχουν να κάνουν ακόμη και με βασικές υποδομές, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, ενώ σε πολλά από τα κτήρια υπήρξαν ακόμη και στατικά προβλήματα. Τα προβλήματα υγιεινής είναι επίσης σοβαρά, με αποτέλεσμα να επικρέμαται εδώ και πολύ καιρό η απειλή του ΕΦΕΤ να βάλει λουκέτο στο σύνολο της αγοράς...

Η παρέμβαση του δήμου με την ανάπλαση που δρομολογήθηκε, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, αλλά και τις προγραμματισμένες εργασίες της ΕΥΑΘ αναμένεται να δώσει όχι μόνο τη λύση στα σημερινά ζητήματα, αλλά και την προοπτική για την πορεία της αγοράς στο μέλλον ως ενός σύγχρονου ανοιχτού εμπορικού κέντρου, στα αντίστοιχα πρότυπα εμβληματικών αγορών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Το πρώτο πρόβλημα που λύνει η σύμβαση ύψους 2 εκ. ευρώ είναι αυτό της ύδρευσης και της αποχέτευσης, που αποτελεί μείζον ζήτημα των καταστημάτων στο Καπάνι. Οι αγωγοί της ΕΥΑΘ είναι ηλικίας έως και 80 ετών και προβλέπεται να αντικατασταθούν. Όπως προβλέπεται να μπουν υδρόμετρα στα καταστήματα και να εκσυγχρονιστεί το αποχετευτικό δίκτυο, με την αντικατάσταση των αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου.

Στους πεζοδρόμους και τον εμπορικό χώρο προβλέπονται νέες πλακοστρώσεις, ανακατασκευές, νέος φωτισμός, ενίσχυση του πρασίνου και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, δηλαδή κάδοι, παγκάκια κτλ. Επιπλέον, όλο το Καπάνι θα έχει ελεύθερο WiFi και θα αποκτήσει έξυπνα συστήματα, όπως ενημερωτικές πινακίδες κ.ά.

Στο πρόγραμμα του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου προβλέπεται η ανακαίνιση των όψεων πολλών καταστημάτων, που συμμετέχουν, ώστε όλη η εικόνα της αγοράς να βελτιωθεί άρδην και φυσικά να πληροί τους όρους υγιεινής για να μην υπάρχουν στο μέλλον ζητήματα με τον ΕΦΕΤ.

Προγραμματίζονται επίσης δράσεις προβολής (συναυλίες, διαφήμιση), ώστε να ενημερωθεί το κοινό για το μεγάλο και ουσιαστικό lifting στο Καπάνι.

Κάτι επίσης σημαντικό, που θα διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αγοράς, όπως τη συνήθισαν οι Θεσσαλονικείς, είναι το στέγαστρο, διότι το Καπάνι είναι μεν ανοιχτή, αλλά στεγασμένη αγορά.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τη μελέτη για το νέο στέγαστρο, το οποίο όμως θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους κατά πάσα πιθανότητα και σήμερα είναι σε αγώνα δρόμου, ώστε και αυτό να ολοκληρωθεί μαζί με την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο Καπάνι.

«Η ανάπλαση στο Καπάνι είναι μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που κάνουμε ως δήμος στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δεν θα εκσυγχρονίσει μόνο τη μορφή της παραδοσιακής αγοράς, θα αλλάξει συνολικά τη λειτουργία της, αναβαθμίζοντας την εμπορικότητά της και την ελκυστικότητά της για τους καταναλωτές, αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τις συνθήκες εργασίας, την καθημερινότητα και το έργο των επαγγελματιών που έχουν καταστήματα. Στόχος είναι να ζωντανέψουμε τη σκεπαστή αγορά της πόλης και να τη μεταμορφώσουμε σε ένα σύγχρονο ανοιχτό εμπορικό κέντρο, όπως αρμόζει στην κεντρική αγορά της πόλης. Φροντίσαμε να προγραμματίσουμε τις παρεμβάσεις σταδιακά, προκειμένου όσο γίνονται η αγορά να μην κλείσει και να μη διαταραχθεί η εμπορική δραστηριότητα. Επίσης, αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες, που απειλούσαν το Καπάνι με λουκέτο. Με την ανάπλαση αυτή ανανεώνουμε ουσιαστικά το εμπορικό κέντρο της πόλης και το κάνουμε πιο ελκυστικό, πιο ανθρώπινο, πιο σύγχρονο», επισήμανε στη Voria.gr ο κ. Κυριζίδης.