Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει τον Απρίλιο ο καθαρισμός του Σέιχ Σου

Ενιαία πρωτόκολλα αποκτούν πλέον Πυροσβεστική Υπηρεσία και Δασικές Υπηρεσίες τόσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και για την πρόληψή τους

Ξεκινάει τον Απρίλιο ο καθαρισμός του Σέιχ Σου καθώς και του δασικού οδικού δικτύου, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Πρόκειται για προληπτικούς καθαρισμούς και για αφαίρεση και απομάκρυνση καύσιμης ύλης από το περιαστικό δάσος, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω προγράμματος που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Φέτος, όμως, εκτός από τους καθαρισμούς στα δάση όλης της χώρας, συνολικής έκτασης 50.000 στρεμμάτων, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος συντονίζονται και ενισχύουν τη συνεργασία τους.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι δασικές υπηρεσίες θα αποκτήσουν ενιαία πρωτόκολλα για το πως θα λειτουργούν και θα χειρίζονται περιστατικά, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά.

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπήρξε μια περίοδος που οι δύο αυτές υπηρεσίες του κράτους δεν ήταν σε τόσο αρμονική συνεργασία όσο θα θέλαμε όλοι και θα έπρεπε», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας πως «οι δύο νέες ηγεσίες των υπουργείων αποφάσισαν ότι «αυτή η συνεργασία θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επιταχυνθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική».

«Όχι μόνο την ώρα που θα επιδιώξουμε να σβήσουμε μια μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και πριν και μετά, διότι μας αφορά όλους όχι μόνο η καταστολή την ώρα της κρίσης αλλά κυρίως να προλάβουμε τα πράγματα με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και να δημιουργήσουμε αυτό που είναι γνωστό ως προετοιμασία και ετοιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Είναι σημαντικό το ότι το υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας κάνει ένα βήμα εξαιρετικά αποδοτικό. Φέρνει την Πυροσβεστική σε απόλυτη αρμονία, σε συντονισμό και επικοινωνία με τις δασικές υπηρεσίες έτσι ώστε να προχωρήσουμε με δύο πράγματα στο μυαλό μας. Το πρώτο είναι η συνέργεια. Πρέπει να συνεργαστούμε, έτσι ώστε οι δασικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική να αποκτήσουν ενιαία πρωτόκολλα για το πως πρέπει να χειρίζονται μια κατάσταση, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά. Το δεύτερο είναι η πρόληψη, η οποία είναι το κλειδί», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

Για το πλαίσιο συνεργασίας που προωθείται από τα δύο υπουργεία, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη σύσκεψη έλαβε χώρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τους δύο υπουργούς και παρουσία των πυροσβεστικών αρχών και των εκπροσώπων των δασικών υπηρεσιών.