Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξεμπλόκαρε η χρηματοδότηση για τις εργασίες στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Μετά την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα ανέβουν οι ρυθμοί των εργασιών - Προβλήματα με τις φυτεύσεις οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει

Ξεμπλόκαρε η χρηματοδότηση για τις εργασίες στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με την κοινοπραξία να λαμβάνει τα ποσά για την εξόφληση του 16ου λογαριασμού του έργου.

Το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση για το Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο διαμορφώνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, είχε προκύψει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς λόγω της μεταφοράς του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2024-2027. Με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και τις απαραίτητες ενέργειες από τη Διαχειριστική Αρχή και τον δήμο Παύλου Μελά, άναψε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την κοινοπραξία που πραγματοποιεί τις εργασίες στο πρώην στρατόπεδο.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τους ρυθμούς των εργασιών, οι οποίες -να σημειωθεί- ουδέποτε είχαν σταματήσει παρά το έγγραφο της αναδόχου προς τον δήμο Παύλου Μελά. Ο εργολάβος όλο το προηγούμενο διάστημα κινούνταν με πιο αργούς ρυθμούς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Image

Εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα τα συνεργεία της κοινοπραξίας θα επιταχύνουν, ώστε όσο είναι δυνατό να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις εργασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες απορροφήσεις ποσών και οι εργασίες στον χώρο θα είναι εμφανείς. Η πορεία των εργασιών είχε βρεθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο επίκεντρο σύσκεψης μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μεγάλο μέρος των εργασιών είναι δυνατό να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024, την ημερομηνία δηλαδή για την οποία έχει πάρει παράταση ο εργολάβος για την ολοκλήρωση των εργασιών. Έως σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει τοποθετηθεί η περίφραξη του πάρκου, έχουν διαμορφωθεί οι χώροι εισόδου – εξόδου εντός του υπό διαμόρφωση πάρκου, έχει τοποθετηθεί φωτισμός, έχουν διαμορφωθεί δρομάκια και έχουν εγκατασταθεί οι δεξαμενές νερού για άρδευση και πυρόσβεση.

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις φυτεύσεις για τα περίπου 10.000 δέντρα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ η φυτευτική περίοδος ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται πολλές νέες φυτεύσεις, όπως επίσης και η δημιουργία ενός δενδρόκηπου στο βόρειο τμήμα του πάρκου με τη φύτευση εκατοντάδων δέντρων και θάμνων.

Image

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το έργο, ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθεί. Την πορεία των εργασιών παρακολουθεί στενά και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο Ιανουάριο στα εργοτάξια ενημερώθηκε για τα χρονοδιαγράμματα, την πρόοδο των εργασιών, αλλά και τις δυσκολίες του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο ο ανάδοχος ζήτησε και έλαβε από τον δήμο Παύλου Μελά παράταση ενός έτους για το έργο, το οποίο πλέον πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου του 2024.