Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη το ΠΔ για το Thess INTEC - Τον Μάρτιο ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για το επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς σε έκταση 760 στρεμμάτων στην Περαία

Υπεγράφη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση και την κατασκευή του επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ, εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο «στο ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας, Δήμου Θερμαϊκού (Ν. Θεσσαλονίκης), καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού».

Με το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται για τη συγκεκριμένη έκταση, όπου θα αναπτυχθεί το τεχνολογικό πάρκο, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, ενώ εγκρίνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογή του ΠΔ.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Τον Μάρτιο πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες για το ThessINTEC - Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Το τεχνολογικό πάρκο, που στοχεύει να αποτελέσει την ελληνική -και Θεσσαλονικιώτικη- εκδοχή της «Silicon Valley» και μαγνήτη για την προσέλκυση καινοτομίας, θα αναπτυχθεί σε ακίνητο 760 στρεμμάτων.

Οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν σε έναν περίπου μήνα, μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να μετατρέψουν την υπάρχουσα βαλτώδη έκταση σε οικόπεδο ώστε σε αυτό να υλοποιηθεί το τεχνολογικό πάρκο που θα είναι βγαλμένο από το… μέλλον και θα αποτελέσει μια ολόκληρη πολιτεία καινοτομίας, στα πρότυπα αντίστοιχων πάρκων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα έτος.

Για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτήρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

Συγκεκριμένα, πριν από την έναρξη κατασκευής των κτηρίων, η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, καθώς και έργα υποδομών. Εν συνεχεία θα ξεκινήσει η υλοποίηση των κτηρίων της Α’ Φάσης των έξι mega projects, εμβαδού περίπου 10.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα μπορούν τόσο το ΕΚΕΤΑ, που ενέταξε έργα του με 34 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και οι Ισραηλινοί να αρχίσουν να κατασκευάζουν τις δικές τους δομές.

Για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου πρότζεκτ εκτιμάτε ότι θα χρειαστούν περίπου 2,5 χρόνια. 

Οι μέτοχοί του, πάντως, έχουν ήδη «πιάσει δουλειά», αφού τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν τεθεί επικεφαλής των έξι mega-projects, στους τομείς των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ.