Skip to main content

Συνάντηση γνωριμίας παραγωγών με τον στρατηγικό επενδυτή της ΕΒΖ

Κατάθεση λεπτομερούς πρότασης στις 10/9. Όλες οι πλευρές θέλουν την ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας. Δηλώσεις αγροτών, Fecker και Χρ. Πούρη.

Η πρώτη συνάντηση των τευτλοπαραγωγών με  τον επικεφαλής του στρατηγικού επενδυτή, του ελβετικού fund "Innovation Brain", πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΒΖ που ήδη φιλοξενούν την ομάδα της Hellenic Agri Group, η οποία και θα είναι το διάδοχο σχήμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.

Η σημερινή συνάντηση ήταν συνάντηση γνωριμίας και θα ακολουθήσει μία επόμενη, στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα μπούνε στο τραπέζι όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην καλλιεργητική περίοδο του 2019, στρέμματα, τιμές, αγροτικά εφόδια.

Ο επκεφαλής του ελβετικού fund, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εκτιμά, πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το deal και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΕΒΖ θα έχουν μεταβιβαστεί στη Hellenic Agri Group γι αυτό και τον ενδιαφέρει να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους αγρότες.

Οι αγρότες από τη πλευρά τους, όπως δήλωσαν, άκουσαν θετικά το πλάνο του κ. Fecker, αλλά περιμένουν να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

"Δεν είμαστε αντιμαχόμενα μέρη, είμαστε συνεργάτες. Ό,τι ζητήσει από τους παραγωγούς ο επενδυτής θα το έχει αρκεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των αγροτών", δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Lukas Fecker ο Σερραίος τευτλοκαλλιεργητής κ. Γιάννης Παναγής, ενώ ο επίσης Σερραίος παραγωγός και εκπρόσωπος των τευτλοκαλλιεργητών του νομού κ. Χρήστος Βαρούτης δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θέλουν το ίδιο πράγμα:"εμείς θέλουμε να παράγουμε και ο κ. Φέκερ μας δήλωσε ότι θέλει επίσης την αναγέννηση της τευτλοκαλλιέργειας".

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση παραγωγών και μελλοντικού επενδυτή, που ήταν μία συνάντηση  γνωριμίας, μετείχαν εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών από όλη την Ελλάδα, από Λάρισα ως Έβρο.

Ο κ. Fecker επανέλαβε στους αγρότες όσα δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr, δηλαδή για σχέση συνεργασίας, για τριετή συμβόλαια, για παραγωγή 100.000 τόνων ζάχαρης στην τριετία, για οργανική ζάχαρη ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και για εξαγωγή ποιοτικού προϊόντος, εφόσον μειωθεί το βιομηχανικό κόστος.

Οι παραγωγοί περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις και ο κ. Fecker έδωσε υπόσχεση για λεπτομερή πρόταση η οποία θα αποτελέσει τη βάση διαπραγματεύσεων.

Στο περιθώριο της συνάντηση Fecker - αγροτών, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Χρήστος Πούρης, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις δήλωσε ότι το deal με το Innovation Brain θα πρέπει να ολοκληρωθεί στους επόμενους 2-3 μήνες. Παρότι ρωτήθηκε δεν αναφέρθηκε στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ ο κ. Πούρης, ανακοίνωσε ότι η καμπάνια για τα λίγα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με τεύτλα το 2018, θα αρχίσει στις 24 Σεπτεμβρίου. Για την επεξεργασία των τεύτλων θα λειτουργήσει μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ. Σημειώνεται ότι το 2018 λίγοι παραγωγοί πείσθηκαν να σπείρουν τεύτλα. Σπάρθηκαν 13.000 στρέμματα, από τα οποία θα παραχθούν περί τις 55.000 τόνοι τεύτλων, που θα δώσουν κοντά στους 5.000 τόνους ζάχαρης, ποσότητα ιστορικά χαμηλή για την ΕΒΖ.