Skip to main content

Διώχνουν φοιτητές στο εξωτερικό, με ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Αντιεκπαιδευτική η επιβολή ΦΠΑ 23% σε κολέγια, σχολεία και φροντιστήρια. Προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και, μερική απορρόφηση της επιβάρυνσης.

Διαβατήριο στους νέους μας για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνει ουσιαστικά η κυβέρνηση, με την ψήφιση του Μνημονίου Νο 3 και την επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κολλεγίων.

"Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων, ζητάει την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης γιατί είναι αδιανόητο, η Ελλάδα να γίνει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα επιβληθεί ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, όταν υπάρχει Κοινοτική Οδηγία- η 112/2006- που απαλλάσσει από αυτή την υποχρέωση. Είναι αδιανόητο στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης, να επιβληθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση ΦΠΑ 23%. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα ενισχύσει τη φοιτητική μετανάστευση, για χιλιάδες νέων, αλλά θα αποτρέψει και τις χιλιάδες των ξένων σπουδαστών που έρχονται στη χώρα μας για να φοιτήσουν στα κολλέγια που είναι συνδεδεμένα ή και τμήματα μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού», τόνισε ο κ. Ιωάννης Βερβερίδης, γεν. γραμματέας του Σ.Ε.Κ. και διευθυντής του CITY College.

Ο Σύνδεσμος, έχει ήδη αναθέσει το θέμα σε νομικούς και ετοιμάζεται, όπως και άλλοι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, επιμένοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της και να μη προχωρήσει στην ψήφιση εφαρμοστικού νόμου και σε έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Απο ΦΠΑ 0%, σε ΦΠΑ 23%, η απόσταση είναι τεράστια και συνεπάγεται αύξηση του ....λογαριασμού για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, κατά 1/4. Εκτιμά ο κ.Βερβερίδης πως το κάθε εκπαιδευτήριο θα κάνει προσπάθειες να απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα  όταν ο κλάδος στα χρόνια της κρίσης μείωσε τα δίδακτρα κατά μέσο όρο, 25%-30%, μειώνοντας παράλληλα και τους μισθούς των διδασκόντων.

Όπως δε είπε και ο κ. Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του ICBS Thessaloniki Business School, με τα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους να αρχίζουν σε περίπου ένα μήνα, τα ιδιωτικά κολλέγια θα αναγκαστούν να απορροφήσουν μέρος της επιβάρυνσης και να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαδικασιών που συνεπάγεται μία προσφυγή στα δικαστήρια της Ευρώπης.

Ως σήμερα στα ιδιωτικά κολλέγια φοιτούν το έτος 8.000-10.000 σπουδαστές και εργάζονται περί τις 2.000 εκπαιδευτικοί, ενώ οι απόφοιτοί τους έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Αν τα δίδακτρα αυξηθούν περίπου στο ύψος των διδάκτρων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, υπάρχει περίπτωση κάποιοι να επιλέξουν ένα αγγλικό, γαλλικό, γερμανικό ή και ολλανδικό πανεπιστήμιο, παρά την επιπλέον δαπάνη διαμονής στο εξωτερικό.

Πέραν αυτού, η αύξηση των διδάκτρων «διώχνει» από την Ελλάδα τους ξένους που επιλέγουν να σπουδάσουν σε κάποιο από τα ιδιωτικά κολλέγια που παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές, με διεθνή αναγνώριση. Υπολογίζεται ότι σε ιδιωτικά κολλέγια της Θεσσαλονίκης φοιτούν πάνω από 1.000 αλλοδαποί φοιτητές.

Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τα φροντιστήρια που παρέχουν υποστηρικτική εκπαίδευση σε μαθητές της Μέσης. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Απόστολος Τζακόπουλος, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν τα τμήματα για μαθητές της Α' και Β΄ Λυκείου, αφού οι οικογένειες των μαθητών της Γ' Λυκείου, που βρίσκονται ένα βήμα από τις εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ,  θα κάνουν παν το δυνατό για να μην κόψουν τα φροντιστηριακά μαθήματα από τα παιδιά τους.

«Εκτιμώ ότι τα περισσότερα φροντιστήρια θα επιδιώξουν να απορροφήσουν μέρος του ΦΠΑ, ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 8%-10%, κάτι που συνεπάγεται μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, γιατί οι επιχειρήσεις, πολύ απλά, δε θα βγαίνουν. Σε αυτή τη φάση υπάρχει συγκράτηση, διαπιστώνουμε ένα διστακτικό ξεκίνημα της νέας περιόδου, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθούν απώλειες από πλευράς μαθητών», είπε ο κ.Τζακόπουλος προσθέτοντας.

«Εκείνο που μετά βεβαιότητας μπορώ να πω είναι, ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας καθώς για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων θα αναγκασθούν οι καθηγητές - ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων, να διδάξουν περισσότερες ώρες».

Σημειώνεται ότι και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, επίσης εξετάζει την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, κατά ενός αντιεκπαιδευτικού μέτρου που πλήττει τη μέση ελληνική οικογένεια και δεν κάνει το ελάχιστον για να χτυπήσει τη μαύρη παραπαιδεία.