Skip to main content

Τι είπαν οι 25 βουλευτές Θεσσαλονίκης στη Βουλή για τις Πρέσπες

Χαρακτηριστικά σημεία από τις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Βουλή. Συνεπείς όλοι στην κομματική απόφαση.

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των 25 βουλευτών της Α' και Β' Θεσσαλονίκης, για τη συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίοι πάντως ακολούθησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τη συμφωνία.

Το μόνο ερώτημα ήταν τι θα κάνει ο κ. Ζουράρις, ο οποίος τελικά καταψήφισε τη συμφωνία, παρότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Οι Θεσσαλονικείς βουλευτές δε μίλησαν όλοι στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ορισμένοι είχαν την ευκαιρία να το κάνουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Η Voria.gr συγκέντρωσε από χαρακτηριστικά σημεία των τοποθετήσεων του καθενός:

ΣΥΡΙΖΑ

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκε ο Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Είμαι Μακεδόνας και δε φοβάμαι να το λέω. Η ψυχή μας, η ουσία μας είναι η Ιστορία μας, δεν είναι το όνομά μας».

Ο Τάσος Κουράκης είπε: «Η Θεσσαλονίκη είναι και θα συνεχίσει να είναι η πολυπολιτισμική πόλη της αδελφοσύνης, της φιλοξενίας και της προόδου. Κανένας δεν μπορεί να στρέψει την κοινωνία της πόλης στον εθνικισμό κι όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τα κοινωνικά και δημοκρατικά κεκτημένα που έχουμε εδραιώσει με αγώνες όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Μάρκος Μπόλαρης είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία έχει υπογραφεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία υπερισχύει του Συντάγματος, και οι αλλαγές οι οποίες έγιναν είναι αποτύπωση αυτής της Συμφωνίας στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ».

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είπε: «Εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα και κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να ορίζει την ταυτότητα του άλλου, όπως δεν θέλω άλλοι να ορίζουν τη δική μου ταυτότητα».

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είπε: «Πάρτε θέση για την ακροδεξιά-φασιστική απειλή κ. Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. -Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος της πορείας, αλλά η αρχή. Η αρχή της ορθής, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ερμηνείας και της συνεπούς εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Αυτή θα ελέγχεται».

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Πατριωτισμός είναι να πηγαίνεις τη χώρα σου μπροστά. Κερδίσαμε περισσότερα από όσα διαπραγματεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο Δημήτρης Μάρδας είπε: «Συνθήκη Πρεσπών: Το αποτέλεσμα τραγικών λαθών και παραλείψεων διαχρονικά. Η βέλτιστη λύση χάθηκε το 1992 και το αργότερο το 2003».

Νέα Δημοκρατία

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, διένειμε μόνο μια γραπτή δήλωση και δεν τοποθετήθηκε.

Ο Κώστας Γκιουλέκας είπε: «Τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες, προφάσεις και προσχήματα. Όλοι κρινόμαστε. Και όλοι θα δώσουμε λόγο. Λόγο στον ελληνικό λαό, λόγο στην ίδια την Ιστορία».

Ο Σταύρος Καλαφάτης είπε: «Πήραμε την απόφασή μας: Δεν μπορούμε οι Μακεδόνες να πούμε «μακεδόνες» τους Σκοπιανούς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε λύση που δίνει στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να σφετερίζονται όνομα, εθνότητα και γλώσσα. Δεν πουλάμε την ψυχή μας»

Η Έλενα Ράπτη είπε: «Η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική. Καμία συμφωνία με τον όρο Μακεδονία».

Ο Θεόδωρος Καράογλου είπε: «Η ιστορία της Μακεδονίας ούτε μοιράζεται, ούτε χαρίζεται! Η Μακεδονία δεν είναι...εμπόρευμα για να την ξεπουλήσουν οι πρόθυμοι. Όσοι υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών γίνονται συνένοχοι σε ένα εθνικό έγκλημα γιατί ανοίγουν μια σύγχρονη κερκόπορτα! Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική. Έχει ψυχή, αγώνες και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωσή της».

Ο Σάββας Αναστασιάδης είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι οδυνηρή για τη χώρα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ξεπέρασαν τα εσκαμμένα όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων».

Η Κατερίνα Μάρκου είπε: «Όταν κόβεις το πατρόν για το προοδευτιλίκι, πάντα υπάρχουν και ρετάλια. Να πως έχει συσταθεί η α λα κάρτ νέα πλειοψηφία του Σκοπιανού. Για τη συμπολίτευση, η χώρα δεν υπάρχει. Αντιλαμβάνονται τη χώρα ως ένα σύνολο πολιτικών συμμοριών με σκοπό τη διανομή των πολιτικών λαφύρων. Γι αυτό και αλλάζουν τόσο εύκολα θέσεις, γι αυτό και δεν έρχονται ποτέ σε δύσκολη θέση. Η βλάβη που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση αυτή είναι βαθιά και μακροχρόνια και πλέον λαμβάνει σοβαρή εθνική διάσταση. Λοιπόν παιδιά, σας έχω νέα. Ο λαός δεν τσιμπάει. Υπάρχει μια λέξη στα στόματα όλων. Διαβάστε τα χείλη μου: Φύγετε! Όσα συγχαρητήρια και να πάρετε από τον κ. Ζάεφ και τον κ. Νίμιτς, εδώ ψηφίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες».

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ, την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, εκτρέφετε πάντα τον εθνολαϊκισμό, άλλοτε ως έκφρασή του και άλλοτε ως δήθεν αντίπαλός του. Εναλλάσσεστε στους ρόλους με εκπληκτική άνεση, την άνεση του κυνικού πολιτικού τυχοδιώκτη. Όχι λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού και ευθύνης σε εμάς, και σε εμένα προσωπικά».

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει απλώς γάζα και χανζαπλάστ σε μια πληγή, χωρίς αντισηπτικό. Χωρίς να απολυμαίνει το μικρόβιο του ψευδό – αλυτρωτισμού. Η Συμφωνία δεν κλίνει πληγές. Σταματά μόνο την πολύχρονη διένεξη για το ονοματολογικό του κράτους μόνο και ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Ανοίγει πληγές και θέματα, που θα τα βρούμε μπροστά μας, εμείς και οι επόμενες γενιές».

Χρυσή Αυγή

Ο Αντώνης Γρέγος είπε: «Βιώνουμε μέρες προδοσίας και παράδοσης της ιερής γης της Μακεδονίας στους σφετεριστές. Είναι χρέος μας να μάθουμε στα παιδιά μας πως η Μακεδονία είναι μία και μόνο ελληνική. Όλοι στον αγώνα ενάντια στην προδοσία».

ΚΚΕ

Ο Γιάννης Δελής είπε: «Πόσο προοδευτική είναι μία συμφωνία που προωθεί ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, που διατηρεί αλυτρωτικά σπέρματα; Η κυβέρνηση γίνεται τελάλης του ΝΑΤΟ και θαλαμοφύλακας του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου».

Ο Σάκης Βαρδαλής είπε: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που παράτις αντιπαραθέσεις για το ονοματολογικό συμφωνούν με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ είναι στυλοβάτες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια». Όλοι μαζί συντάσσεστε με τα σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή».

ΑΝΕΛ

Ο Κώστας Ζουράρις είπε: «Στη συμφωνία, υπάρχει έλλειψη λογικών αλληλουχιών και σακατεύουν εμάς τους Μακεδόνες. Αν εγκριθεί η κρατική υπόσταση των Σκοπιανών εγώ ο Μακεδών θα είμαι παρατσούκλι. Το μόνο επίσημο θα είναι η Μακεδονία των Σκοπίων. Θα είμαστε ουσιαστικά οι μείον Μακεδόνες. Εγώ θα είμαι μείον Κώστας, λιγότερο Μακεδών, θα είμαι παρατσούκλι».

Ο Αριστείδης Φωκάς είπε: «Γιατί δε πήγαμε σε δημοψήφισμα όπως οι Σκοπιανοί; Τι πιο δημοκρατικό από το να αποφασίσει ο λαός στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία; Το όνομα Βόρεια Μακεδονία, σημαίνει ότι θα υπάρχει και Νότια Μακεδονία. Η Ιθαγένεια θα είναι σκέτο Μακεδονική. Η ιθαγένεια δημιουργεί ταυτότητα, άρα αναγνωρίζει εθνότητα. Η γλώσσα θα ονομάζεται σκέτο Μακεδονική. Τα διεθνή σύμβολα θα είναι MK, δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Τα εμπορεύματά τους θα είναι σκέτο μακεδονικά. Για αυτούς, το Μακεδονία θα είναι μέρος ονόματος μιας πολιτικής οντότητας, ενώ για εμάς θα είναι απλώς μια περιφέρεια της Ελλάδος. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και εκατοντάδες ιστορικοί! Να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών».

Ένωση Κεντρώων

Ο Γιώργος Σαρίδης είπε: «Ο ελληνικός λαός, βλέπει σήμερα την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει όσους διαφωνούν τόσο με την ίδια την Συμφωνία όσο και με την διαδικασία της κύρωσής της, όσους θέλουν να αφήσουν μια δημοκρατική στάμπα πάνω σε αυτό το παλιόχαρτο που διχάζει τους Έλληνες. Η Δημοκρατία δεν ξεπούλησε τη Μακεδονία».

Ανεξάρτητοι

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, που πλέον είναι ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, δεν τοποθετήθηκε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και πλέον ανεξάρτητος, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε: «Οι Έλληνες πολίτες έχουν ζήσει έναν πλήρη κύκλο ψεμάτων και απατηλών υποσχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεγέλασε με τα αντιμνημονιακά. Η ΝΔ προσπαθεί να τους ξεγελάσει με τα εθνικιστικά. Εμείς, λοιπόν, που δεν έχουμε σχέση, ούτε με τους παλαιοημερολογίτες της αριστεράς, ούτε με τους παλαιοημερολογίτες της δεξιάς θα επιμένουμε να λέμε μόνο την αλήθεια. Όχι άλλα κύματα βίας και διχασμού. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την αλήθεια και να επιβραβεύσουν την αλήθεια.