Skip to main content

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, παρουσιάζει διάφορες επιλογές για την μείωση του ελληνικού χρέους.

Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, επιβολή ορίου στα επιτόκια και σύνδεση της αποπληρωμής με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, είναι ορισμένα από τα «μέτρα» τα οποία περιλαμβάνονται σε έγγραφο που συνέταξαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο και αφορούν τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, παρουσιάζει διάφορες επιλογές για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, το έγγραφο των εννιά σελίδων αποκλείει οποιοδήποτε «κούρεμα» της ονομαστικής του αξίας.

Το έγγραφο εστιάζει σε τρεις πιθανές οδούς ελάφρυνσης του βάρους: Την επιμήκυνση κάποιων δανείων, τη σύνδεση ορισμένων πληρωμών με το ΑΕΠ (τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση), την επιβολή ορίων στα επιτόκια ή την παροχή περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Ο ESM προτείνει οριοθέτηση των προγραμματισμένων πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Το εναπομείναν χρέος στη συνέχεια θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2044.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει ακόμα την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ESM εντοπίζει την περίοδο 2023-43 ως την πιο προβληματική, καθώς κατά διαστήματα το ετήσιο βάρος πληρωμών μπορεί να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, προτείνει ακριβώς τη σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ.

Σύμφωνα πάντα με την WSJ, το έγγραφο διανεμήθηκε μεν στους θεσμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ), αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει εξεταστεί σε επίπεδο Eurogroup.